Obuka o izvlačenju povrijeđenih u saobraćajnim udesima

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas počela trodnevna obuka vatrogasaca iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ za izvlačenje povrijeđenih lica iz automobila prilikom saobraćajnih udesa.

U obuci učestvuju vatrogasci iz Zvornika, Bijeljine, Vlasenice i Milića iz Republike Srpske, te Zavidovića, Gračanice, Livna i Konjica iz FBiH. Instruktori su profesionalni vatrogasci iz Francuske.

Komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik Saša Ilić rekao je novinarima da su obukom obuhvaćena 22 vatrogasca iz ovih sredina, koji će imati teorijski dio obuke, kao i praktičnu simulaciju izvlačenja povrijeđenih lica prilikom udesa.

“Praktični dio obuke biće izveden sa opremom za rezanje vozila, koja će biti donirana vatrogascima iz Zvornika, Zavidovića i Gračanice”, naveo je Ilić.

On je dodao da će donirana oprema biti uručena u petak, 9. novembra, nakon završne pokazne vježbe, kojom će vatrogasne ekipe pokazati koliko su osposobljene da djeluju u vanrednim uslovima.

Predstavnik Sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu bezbjednosti BiH Samir DŽonlić istakao je da se ovom obukom postepeno stvaraju uslovi da se ovaj segment zaštite podigne na viši nivo, što direktno doprinosi da obučene ekipe sa više znanja i profesionalnosti priteknu u pomoć povrijeđenim u saobraćajnim nezgodama.

On je dodao da je polovnu opremu, koja se sastoji od setova pneumatksih kliješta i drugih alata, donirala nevladina organizacija “Vatrogasci za hitne slučajeve” iz Francuske.

Ističući da je vrijednost donirane opreme oko 8.000 evra, DŽonlić je podsjetio da je 2009. godine ova nevladina organizacije donirala sličnu opremu vatrogascima iz Milića, Konjica i Livna.

Profesionalni vatrogasac iz francuske nevladine organizacije “Vatrogasci za hitne međunarodne intervencije” Debua Reni rekao je da je dio ekipe koja od 2008. godine radi na projektu obuke i donacija vatrogasne opreme u BiH.

“Naš cilj je da u Francuskoj prikupimo opremu za rezanje vozila, odnosno za izvlačenje povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama i da je doniramo vatrogascima u BiH, kojima nedostaje ta oprema”, rekao je Reni.

On je naglasio da francuski vatrogasci imaju obavezu da prenesu znanje kolegama u BiH kako se koristi ta oprema.

Ističući da francuski vatrogasci ne vrše odabir gradova u koje će oprema biti donirana, Reni je rekao da se oprema donira u saradnji sa francuskom Ambasadom u Sarajevu i Ministarstvom bezbjednosti BiH.

Pokrovitelj obuke vatrogasaca je opština Zvornik, dok će načelnik ove opštine Zoran Stevanović u petak, 9. novembra, prisustvovati završnoj vježbi i uručivanju donacija, kao i dodjeli sertifikata o završenoj obuci vatrogasaca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments