Obuka i pomoć za plasteničku proizvodnju

0

FOČA – U Foči je danas održano prvo savjetovanje za poljoprivrednike u okviru programa „Ruka ruci-tri“, koji predviđa teorijsku i praktičnu obuku iz oblasti plasteničke proizvodnje, ali i grantove pomoći.

Projekat provodi sarajevsko Udruženje za pomoć i razvoj „Hajde“, a finansiraju ga američka Ambasada u BiH sa 23.700 dolara, opština Foča-Ustikolina sa 3.000 KM i opština Foča sa 2.000 KM.

Koordinator projekta Senija Ibišević rekla je da je glavni cilj promocija međuentitetske saradnje i zbližavanje ljudi različitih nacionalnosti kroz poljoprivrednu saradnju i proizvodnju povrća, voća i ljekovitog bilja u plastenicima.

Projektom je planirano učešće po 15 poljoprivrednika iz dvije opštine, koje su odabrale opštinske službe, a prvom predavanju je prisustvovalo više od 40 zaintaresovanih proizvođača.

„Interesovanje je daleko veće, pa ćemo nastojati da ih sve uključimo u predavanja, a za grantove ćemo na kraju vidjeti kako ćemo ih dijeliti. U ovom momentu još nismo definisali koji oblik granta će biti, ali definitivno nećemo dijeliti plastenike, već nešto što će služiti za poboljšanje proizvodnje u plastenicima, poput sistema za navodnjavanje“, rekla je Ibiševićeva.

Na današnjem savjetovanju, poljoprivrdnici su od profesora Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu mogli saznati više o agrotehničkim mjerama u plastenicima, te o načinima kalemljenja povrća.

Marijan Kulić iz Jošanice kaže da dosta toga o ovoj proizvodnji nije znao.

„Mi još radimo onako kako su naši stari radili, a sada smo mogli čuti kako se stručno kalemi i uzgaja povrće i gdje možemo kupiti kvalitetan rasad. Kada se ovako radi, onda se mogu očekivati i bolji prinosi“, uvjeren je Kulić.

Jasmina Dreca iz Ustikoline, koja uzgaja povrće u sedam velikih plastenika, na ukupnoj površini od 750 metara kvadratnih, nada se da će savremenim metodama unaprijediti proizvodnju.

„Uzgajam paradajz, papriku, krastavac i ostale vrste povrća, može se dobro živjeti, samo je potrebno dosta rada“, rekla je Dreca.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare