Oboren mjesečni rekord u proizvodnji struje

0

VIŠEGRAD – Hidroelektrana „Višegrad“ u aprilu je ostvarila rekordnu mjesečnu proizvodnju električne energije od 196 gigavat-časova, čime je za 58 odsto prebačen mjesečni plan, rekao je Srni direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Mile Lakić. „Dosadašnji mjesečni rekord bio je u 2010. godini, kada je Podrinje zahvatila velika poplava i kada je proizvedeno 195 gigavat-časova električene energije“, podsjetio je Lakić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini su tri turbine višegradske hidrocentrale proizvele 614,4 gigavata električne energije, što je 68 odsto ukupnog godišnjeg plana.

„Na osnovu naših analiza, prva četiri mjeseca ove godine su najuspješnija u proizvodnji za 23 godine postojanja HE `Višegrad“, naveo je Lakić.

Planirana proizvodnja za april bila je 124 gigavat-čas struje. „Prema prognozama naših stručnjaka i dotoka vode na rijeci Drini očekuje se da će i naredni period biti sličan i da će se proizvoditi više struje nego što je planirano“, zaključio je Lakić.

Rekord je ostvaren zahvaljujući povoljnoj hidrologiji, odličnoj spremnosti postrojenja i stručnosti ljudi koji njima rukuju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare