Oboljelima od rijetkih bolesti dostupna hrana za posebne namjene

0

BANJALUKA – Oboljelima od rijetkih bolesti od danas je omogućeno da na recept dobijaju hranu za posebne medicinske namjene jer je počela sa primjenom izmijenjena lista lijekova koji se izdaju na recept, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Na listu A lijekova koji se izdaju na recept za oboljele od rijetkih bolesti, čiji je status potvrđen u Centru za rijetke bolesti, uvrštena je hrana za posebne medicinske namjene i to fantomalt, MCT ulje, L-karnitin frezenijus /L-carnitin Fresenius/, Neokate junior /Neocate Junior/, Milupa GA dva /Milupa GA 2/, Glikosada /Glycosade/, ističe se u saopštenju.

Na listu su uvrštena i još četiri nova lijeka za oboljele od rijetkih bolesti.

Riječ je o lijekovima feneterol, ipratropijum bromid; deflazakort tablete; perampanel tablete i acitretin kapsule.

Ovi lijekovi nisu registrovani u BiH te su uvršteni na listu A1 lijekova koji se izdaju na recept, a kako bi se i dalje omogućila refundacija troškova oboljelima od rijetkih bolesti koji koriste ove lijekove, budući da ih apoteke u BiH uglavnom nemaju.

Na listu A1 je, takođe, uvršten i lijek namijenjen pacijentima koji su na hemodijalizi /kalcijev acetat, magnezijev karbonat/, kao i lijek baklofen za pacijente oboljele od cerebralne paralize, multipla skleroze i drugih oboljenja nervnog sistema.

„U pitanju su, dakle, neregistrovani lijekovi koje porodice oboljelih nabavljaju uglavnom u inostranstvu i naknadno od Fonda refundiraju troškove za te lijekove“, precizirano je u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da je i u februaru ove godine uvršteno 12 lijekova na listu A1 lijekova koji se izdaju na recept, takođe, za oboljele od rijetkih bolesti i pojedina druga teška oboljenja.

„Novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske precizirano je u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite i ona nije predviđena za lijekove koji se ne nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept. Svjesni potrebe da su za pojedina teška hronična oboljenja, poput za oboljele od rijetkih bolesti, potrebni i pojedini lijekovi koji nisu bili obuhvaćeni listom lijekova koji se izdaju na recept, Fond je uvrstio na listu pomenute lijekove“, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

(www.palelive.com/Srna/Foto: Fond zdravstvenog osiguranja)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare