Obnovljena saradnja sa bratskom opštinom Čukarica

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izjavio je danas da je posjeta delegacije beogradske opštine Čukarica dobra prilika za obnovu saradnje, čiji će fokus u narednom periodu biti na privredi, sportu i kulturi.

„Proteklih nekoliko godina došlo je do zastoja u našim odnosima, iz objektivnh razloga, pa je ova posjeta bila odlična prilika da obnovimo našu saradnju ustanovljenu Poveljom o bratimljenju još u vrijeme rata u BiH“, rekao je Ćosić Srni.

On je najavio da će fokus buduće saradnje biti na izgradnji poslovne zone u Istočnom Novom Sarajevu, pri čemu ova lokalna zajednica nudi konkretne ideje, a očekuje podršku prijatelja iz Čukarice.

Ćosić je rekao da će prilikom uzvratne posjete Čukarici, delegacija Istočnog Novog Sarajeva, najvjerovatnije u aprilu, biti u mogućnosti da analizira šta je urađeno u vezi sa ovom inicijativom.

On je naglasio da mu je bilo zadovoljstvo što je, zajedno sa najbližim saradnicima i pobratimima iz Čukarice, prisustvovao slavi Novosarajevskog četničkog odreda, kojoj je prisustvovao i četnički vojvoda Slavko Aleksić, kao „čovjek koji je učestvovao u stvaranju nekada Srpskog, a danas Istočnog Sarajeva“.

„Mi Srbi ne smijemo se odricati niti zaboravljati sve one koji su svoje živote zavještali Republici Srpskoj“, poručio je Ćosić.

Obilježavanje slave Novosarajevskog četničkog odreda počelo je jutros u crkvi Svetog Đorđa na Vracama, liturgijom i pomenom poginulim pripadnicima odreda, nakon čega je obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Pomoćnik predsjednika opštine Čukarica Milan Pirnat rekao je Srni da su „nekada Srpsko Sarajevo, a danas Istočno Sarajevo, najsrpskiji delovi srpskih država“.

Prota Vojislav Čarkić, u prigodnoj besjedi, rekao je da je Sretenje Gospodnje – slava svekolikog srpstva, ma gdje se slavila, u Srbiji, Republici Srpskoj i svijetu, uključujući i sve četničke odrede, koji slave ovaj veliki pravoslavni praznik.

Gosti iz Beograda će popodne posjetiti kulturno-istorijske znamenitosti opštine i Spomen sobu Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, a potom će organizovati promociju romana „Srpsko srce Johanovo“, autora Veselina DŽeletovića u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, gdje će narodni guslar Milorad Šarović premijerno izvesti poemu „Odbrana Srpskog Sarajeva“.

Zvanični sastanak delegacija dvije opštine, kojem će prisustvovati predstavnici Hemijske škole iz Beograda i Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Sarajeva, biće održan sutra u 8.00 časova, a potom je predviđena posjeta srednjoj školi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare