Obnovljen hram svetog oca Nikolaja

0

MILIĆI – Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je danas svetu liturgiju u obnovljenom hramu Svetog oca Nikolaja u Milićima, koji će od danas ponovo moći da primi pravoslavne vjernike u ovoj opštini, te osveštao krstove i zvona ovoga hrama.
Obnova hrama, koji je podignut 1872. godine, počela je 2010. godine izgradnjom potpornih zidova, da bi se hram zaštitio od urušavanja, a potom je obavljena rekonstrukcija temelja i sanacija zgrade, sve do krstova.

Sveštenik Dušan Spasojević rekao je da je hram obnovljen brojnim prilozima vjernika, lokalnih preduzetnika, firmi i ustanova, a najveći doprinos ovom velikom poduhvatu dala je Kompanija „Boksit“, koja je od početke radova za obnovu priložila oko 600.000 KM, a u zadnjoj fazi radova više od 340.000 KM.

„Možemo slobodno reći da sve što danas vidite na ovome hramu urađeno je zahvaljujući Kompaniji `Boksit` i njenom predsjedniku Rajku Dukiću. Svaki prilog koji se Bogu daje, Bogu je ugodan, da li to bila marka, pola marke, ili to bio milion maraka, ako je od srca i ako se u slavu Božiju radi. A ova kompanija nije dala mali prilog“, istakao je sveštenik Spasojević.

Predsjednik kompanije „Boksit“ u Milićima Rajko Dukić potom je, u prigodnoj ceremoniji, proglašen za kuma crkve, za kuma krstova izabran je narodni poslanik Radovan Višković, a za kuma zvona Miladin Vasiljević.

U znak priznanja za doprinos obnovi milićkog hrama, vladika Hrizostom uručio je Dukiću Orden Svetog kralja Milutina, kojim ga je odlikovao Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Dukić je rekao da mu je izuzetna čast što može da iz ruku vladike Hrizostoma primi veliko priznanje.

„Boksit` više od pola vijeka radi uspješno i valorizuje resurse koji su nam Božiji dar, s namjerom da ta dobra pretače u druga, na korist narodu i građanima. Ulagali smo u obrazovanje, kulturu, zdravstvo, sport, a, prije svega, u duhovnost, jer bez toga nema ni opstanka ni napretka srpskom narodu“, rekao je Dukić.

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom poručio je vjernicima da obnavljajući hram, srpski narod obnavlja, prije svega, sebe, svoju vjeru, dušu i srca.

„Komanija `Boksit` i gospodin Dukić sa svojim saradnicima pokazali su i pokazuju kako treba svoj zavičaj graditi i obnavljati. Nije ovo samo jedno djelo, ovo je samo jedno od mnogih koje je gospodin Dukić učinio i čini na ovim prostorima“, rekao je vladika Hrizostom.

Za doprinos obnovi hrama, Zvorničko-tuzlanska eparhija odlikovala je arhijerejskom pohvalnicom kompaniju „Boksit“ i predsjednika Crkvenog odbora u Milićima Marka Bibića, koje im je danas uručio vladika Hrizostom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare