Obnovljen „Čičin memorijal u Pjenovcu“

0
Pohod na Pjenovac

HAN PIJESAK – Antifašistički memorijal „Pohod na Pjenovac 2018“ biće održan u nedjelju, 21. januara, u Pjenovcu, u znak sjećanja na pogibiju narodnih heroja Milana Ilića Čiče Šumadijskog, Slaviše Vajnera Čiče Romanijskog, Dragana Pavlovića Šilje i 59 proletera Petog bataljona Prve proleterske brigade, koji su na ovom mjestu poginuli 21. januara 1942. godine.

Inicijativu SUBNOR-a opštine Han Pijesak o obnavljanju „Čičinog memorijala u Pjenovcu“, manifestacije koja je godinama okupljala pripadnike SUBNOR-a i mlade generacije u ovom mjestu, 12 kilometara udaljenom od Han Pijeska, podržao je SUBNOR Srpske, opština Han Pijesak, Upravni odbor Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačke borbe Kantona Sarajevo i opštine Olovo, te SUBNOR Kragujevca i Aranđelovca.

Dogovor o organizovanju nove manifestacije, kojom se vraćaju sjećanja na presudnu bitku u Drugoj neprijateljskoj ofanzivi za narod Romanije, Birča i Ozrena, postignut je u ljeto prošle godine.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Han Pijesak LJubo Delić kaže da je ovaj memorijal održavan godinama nakon Drugog svjetskog rata, sve do početka odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. godine, u znak sjećanja na jednu od najtežih bitaka u okviru Druge neprijateljske ofanzive, u kojoj su Nijemci i njihovi saradnici pokušali potpuno da slome antifašistički partizanski pokret u istočnoj BiH.

„U ratnom pohodu na ovo područje krenula su dva njemačka puka – 397. i 399, uz pomoć domobrana, i u presudnoj bici na Pjenovcu poginulo je 59 partizana iz Petog bataljona Prve proleterske brigade, u kojoj je najviše bilo boraca sa područja Šumadije. Poginulo je šest Slovenaca, šest Jevreja i nekoliko Crnogoraca, a među njima i tri narodna heroja. Četiri partizana su teško ranjena, a desetak pripadnika partizanskih jedinica je zarobljeno“, prisjetio se Delić.

On je istakao da će se, prema programu obnovljenog antifašističkog memorijala „Pohod na Pjenovac 2018“, učesnici ove manifestacije okupiti u nedjelju u 9.00 časova na staroj autobuskoj stanici na Han Pijesku.

„Svi koji žele moći će da se pridruže članovima nekoliko planinarskih društava koja su potvrdila dolazak na ovaj pohod i pješke krenuti ka Pjenovcu. Za učesnike memorijala koji nisu spremni za pješačenje, organizovan je prevoz do spomenika u Pjenovcu“, dodao je Delić.

Polaganje vijenaca na spomenik trojici narodnih heroja i poginulih 59 proletera u Pjenovcu, prema riječima predsjednika SUBNOR-a Han Pijeska, planirano je za 13.00 časova, a potom će potomci poginulih boraca evocirati uspomene na ta ratna dešavanja, uz čaj i obezbijeđenu užinu.

„Obnovom manifestacije otimamo od zaborava žrtve i značaj bitke u Pjenovcu, u kojoj mnogo nadmoćniji neprijatelj, i pored toliko žrtava u partizanskim jedinicama, nije uspio uništiti antifašistički pokret u ovim slobodarskim krajevima BiH. Vraćamo sjećanje na hrabre i odlučne borce i na stradanja ovog naroda za slobodu“, poručio je Delić.

On je naveo da su na ovu manifestaciju pozvani predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, predstavnici SUBNOR-a Srbije i SABNOR-a Kantona Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments