Obnova Aladža džamije se odvija prema planu

0

FOČA – Tokom prve godine obnove Aladža džamije u Foči uglavnom su urađeni planirani radovi, tako da je izgrađeno devet metara objekta, od ukupno 26, koliko će biti visoka kupola, rekao je muftija goraždanski Remzija Pitić.
Pitić je danas rekao novinarima u Foči da obnovu ovog spomenika kulture sa pet miliona KM finansira Direkcija vakufa Republike Turske.

„Naravno, bilo je ponekad i zastoja, više zbog tehničkih razloga, ali jedan ovako građevinski zahtjevan objekat i podrazumijeva da se nekad dese određeni propusti. Ova godina je, ipak, bila uspješna i nadamo se da ćemo s proljeća biti bolje organizovani“, rekao je Pitić.

Objekat se zida od sedre, posebne vrste kamena koji se vadi iz majdana u blizini Foče, korišćenih i za gradnju ove džamije prije 500 godina.

„Na neki način `usko grlo` nam je kamen, koji je trebalo pripremiti na vrijeme za radnike koji su ga obrađivali, ali to će biti znatno bolje od naredne godine. Nadamo se da ćemo konstrukciju izgraditi u predviđenom roku, nakon čega slijede unutrašnji radovi“, istakao je Pitić.

Obnova je počela u decembru prošle godine, a rok za završetak svih radova je tri godine.

Pitić je istakao da ljepota Aladže i njen duh i danas imaju uticaj na sve ljude, bez obzira na vjeru, te da je ambijent u Foči povoljan.

„Zadovoljni smo i odnosom sa lokalnim vlastima i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Aladža je naše zajedničko dobro i tako je treba posmatrati“, naglasio je Pitić, dodavši da je Aladžu ove godine posjetilo oko 700 ljudi.

Aladžu ili Šarenu džamiju izgradio je Hasan Nazir 1549. godine, a srušena je tokom proteklog rata.

Ova džamija je nacionalni spomenik BiH i nalazi se na listi zaštićenih spomenika kulture Uneska.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare