Objavljena strategija internacionalizacije 2018-2023. godine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Univerzitet u Istočnom Sarajevu objavio je Strategiju internacionalizacije Univerziteta 2018-2023. godine koja predstavlja izuzetno važan strateški dokument.

Osnovni cilj Strategije jeste definisanje smjera u kojem treba da se kreće Univerzitet kada je riječ o međunarodnoj prepoznatljivosti, povećanju mobilnosti, te vidljivosti akademske zajednice.

Kreirajući ovaj dokument, Kancelarija za osiguranje kvaliteta i Kancelarija za međunarodnu saradnju zajedno sa upravom Univerziteta uradila je PEST i SVOT analizu trenutnog stanja na polju internacionalizacije, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Navedena analiza obuhvatila je analitičku obradu upitnika o internacionalizaciji koje su popinuli studenti, nastavno i administrativno osoblje, te je na bazi dobijenih rezultata urađena Strategija internacionalizacije i definisani su strateški ciljevi razvoja.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je da se Univerzitet opredijelio za otvaranje i da ima želju za što boljom saradnjom sa drugim visokoobrazovnim ustanovama.

“Univerzitet kao javna ustanova ima obavezu prema Republici Srpskoj i BiH da se brine o osiguranju kvaliteta visokog obrazovanja i nauke, a to je nemoguće ostvariti bez dobro razvijenog programa internacionalizacije”, istakao je Bokonjić, koji je i glavni urednik Strategije.

On je naveo da bi Univerzitet internacionalizacijom mogao da stvori jezgro dobro edukovanih stručnjaka iz različitih oblasti koji su školovani ili na drugim institucijama ili uz pomoć stranih stručnjaka na matičnoj instituciji koji će unaprijediti kvalitet rada ove obrazovne ustanove.

Iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu saopšteno je da strateški dokument, koji predstavlja vodič za razvoj internacionalizacije, sadrži jasno definisane strateške ciljeve sa opisima zaduženja svih aktera uključenih u njihovu implementaciju i preciznim rokovima za realizaciju.

Strategija internacionalizacije, kreirana u širokom konsenzusu na Univerzitetu uz podršku menadžmenta fakulteta i akademija, te Univerziteta, prošla je javnu raspravu i usvojio ju je Senat Univerziteta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments