Objavljena knjiga „Andrić pored nas“

0

VIŠEGRAD – Višegrađanin Aleksandar Savić objavio je novu knjigu – „Andrić pored nas“, koja je rezultat zajedničkog projekta Izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske i Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.
Urednik knjige Slavko Heleta rekao je Srni da je Savić, kao jedan od istrajnijih višegradskih hroničara, godinama iščitavao sve napisano o Ivi Andriću, prikupljao i upoređivao i iz tog mnoštva u ovu knjigu ukoričio ono najzanimljivije.

„Aleksandar Savić se u ovoj knjizi ne opredjeljuje. On nam jednostavno prenosi raznovrsna, često suprotstavljena, mišljenja i stavove. Pažljivom i objektivnom čitaocu knjiga će, zasigurno, omogućiti da uđe u suštinu Andrićevog života i njegovog neprolaznog djela, jer i Andrićevi najljući protivnici i kritizeri polaze od nepobitne činjenice da `imaju posla` sa velikim književnikom i čovjekom ovjenčanim Nobelovom nagradom za književnost“, istakao je Heleta.

On dodaje da se na kraju knjige nalaze kopije sačuvanih tekstova o velikom piscu i kulturnoj manifestaciji „Višegradska staza“, koja se godinama organizuje u Višegradu.

Heleta napominje da će ova knjiga biti prvo promovisana u Višegradu, a zatim u susjednim gradovima.

Autor knjige Aleksandar Savić rekao je Srni da je to knjiga sastavljena od više tekstova, koji su govorili različito o Andriću.

„Želio sam da čitalac vidi kako su ljudi pisali o Andriću nekad davno, a kako pišu danas i to na različitim prostorima bivših balkanskih država“, kaže Savić.

On ističe da knjiga ima lični dodatak, a odnosi se na „Višegradsku stazu“, koja se održavala prije devedesetih godina prošlog vijeka u Višegradu i u kojoj se nalazi mnogo tekstova koji odslikavaju vrijeme u kojem se tada živjelo.

Aleksandar Savić je, u izdanju „Dabra“ i „Sokola“, do sada objavio knjige „Bilješke i zapažanja“, „Višegrad od davnina do 1918. godine“ i dva izdanja knjige „Stari Brod – zaboravljeni zločin“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare