Obilježeno deset godina od osveštanja manastira Sokolica

0

Obilježavanje 10 godina od osveštanja manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, kod Sokoca, počelo je služenjem svete liturgije. Poslije svete liturgije, koju je služio protojerej stavrofor Milorad LJubinac uz sasluženje seštenstva, održano je darivanje barjaka i ikona, a zatim je litija obišla oko hrama.

Na unutrašnjim zidovima hrama upisano je oko 4.000 imena boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja sarajevsko-romanijske regije.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koji je prisustvovao svetoj liturgiji, poručio je da svi imamo obavezu da čuvamo Srpsku, jer su borci dali živote za nju, ističući da postoji posebno poštovanje prema narodu ove regije koji je dao najveće žrtve u proteklom ratu.

„Te žrtve ne smiju biti zaboravljene i imamo obavezu da ono za šta su ovi ljudi dali živote očuvamo i da Republiku Srpsku napravimo jačom i boljom, da mladi imaju perspektivu, a ne da se sele“, rekao je Bosić.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=AhgH61NKr-c}

Predstavljena gastro i turistička ponuda

SOKOLAC – U porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca juče je predstavljena izložba narodnih rukotvorina i domaćih jela romanijsko-glasinačkog kraja, a predstavljena je i turistička ponuda grada Istočno Sarajevo. Povodom 11. avgusta, dana ovog manastira, otvorena je i izložba preparata na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja.

Stručni saradnik za marketing u Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo Predrag Lopatić rekao je Srni da je ova organizacija predstavila turistiku ponudu za ljetnu, kao i zimsku sezonu.

Prema njegovim riječima, ljetna ponuda sadrži izletišta, sportski i kongresni turizam, a tu je pećina Orlovača kod Pala sa svojih nepunih 600 metara uređenih staza i uređenim prilaznim putem.

On je napomenuo da je tu i Novakova pećina.

„U fazi istraživanja je pećina na izvoru Mokranjske Miljacke, te planinarski i lovački dom u Stajni i na Majdanima kod Pala, kao i Kadino vrelo i ribolovački revir na riječci Prači“, naveo je on.

Milanka Batinić iz Pčelarskog centra „Batinić“ sa Sokoca kaže da ovaj centar ima svoje pčelinjake, te da se bavi uzgojem plantažnog bilja koga nema na ovome području.

Ona je rekla da su preparati rađeni od voska, meda, propolisa i ljekovitog bilja. Ona navodi da su izloženi su razni melemi, tinkture, kapi, losioni, kreme protiv bora i akni, te prparati za mokraćne kanale i drugo.

Pobjednicima višeboja po 200 KM

SOKOLAC – Na Ravnoj Romaniji kod Sokoca, gdje se juče povodom obilježavanja 10 godina od osveštanja manastira Svetog velikomučenika Georgija, danas je u blizini manastira održan romanijski višeboj u atletskim disciplinama.Titulu romanijskog sokola osvojio je Ilija Cvijetić, a sokolice Mladena Petrušić, koji su dobili po 200 KM.

Muškarci su se takmičili u sedmoboju u trci na 100 i 800 metara, u bacanju kugle i koplja, skoku u vis i dalj i penjanju uz stub visine sedam metara.

Djevojke su se takmičile u petoboju u trci na 100 i 800 metara, u skoku u dalj i vis, te u bacanju kugle.

Organizator takmičenja je Atletski klub „Glasinac“ sa Sokoca.

Muzika inspirisana vizantijskim pjevanjem

Koncertom Slobodana Trkulje i „Balkanopolisa“ u porti manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji kod Sokoca u petak je počela manifestacija pod nazivom „Tebi, goro Romanijo“.Trkulja, koji svira gajde, kabal, tamburu, frulu, diple i mnoge druge tradicionalne instrumente, rekao je sinoć novinarima da je njihova muzika inspirisana vizantijskim odnosno crkvenim pjevanjem.

„Uz ove tradicionalne instrumente napravljen je moderan zvuk koji je blizu pop zvuka sa velikom dozom orkestarskog zvuka, ali tu je i gitara sa distorzijom rok zvuka“, pojasnio je Trkulja.

On je napomenuo da „Balkanopolis“, kao ideja i kao zvuk, postoje 15 godina, da bi uskoro trebao da izađe novi CD sa duhovnom tradicionalnom muzikom koja odslikava srpski narod, te da je album snimljen u Velikoj Britaniji u studiju Pitera Gebriela.

Trkulja ističe da se ne može okarakterisati kao etno muzičar, jer se bavi muzikom generalno i da je teško žanrovski odrediti njegovu muziku.

„To je muzički svijet za koji ne postoje granice i ne ograničava se na jednu vrstu zvuka i od pjesme do pjesme bira boje“, rekao je Trkulja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare