Obilježeno 77 godina od ustanka na Romaniji

0
Obilježeno 77 godina od ustanka na Romaniji

SOKOLAC – Na spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije na Sokocu, na kojoj je upisano oko hiljadu imena poginulih boraca iz Drugog svjetskog rata, položeni su vijenci povodom obilježavanja 77 godina od ustanka protiv fašizma u BiH.

Vijence su položile opštinske delegacije Saveza udruženja boraca /SUBNOR/ Sokoca, Pala i Han Pijeska, delegacija opštine Sokolac i Opštinske boračke organizacije.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Sokolac Milivoje Janković rekao je Srni da i današnje generacije treba da se ponose što je prostor Romanije bio jedna od prvih oslobođenih teritorija u tada okupiranoj Evropi.

On je podsjetio da se od samog dizanja ustanka u julu 1941. godine ta slobodna teritorija stalno širila na okolna područja – Rogaticu, Mokro, Praču, Han Pijesak, Šekoviće i Vlasenicu, odnosno Romaniju i Birač.

„Uz stvaranje slobodne teritorije, bitni su i drugi elementi života na toj teritoriji na kojoj je ubrzo uspostavljana narodna vlast formiranjem narodno-oslobodilačkih odbora, vojnog suda i tadašnje partizanske bolnice, tako da je sve do druge neprijateljske ofanzive u januaru 1942. godine to bila jedna od najvećih slobodnih teritorija u Evropi“, naveo je Janković.

Janković je istakao da je Sokolac imao deset narodnih heroja, a šire područje Romanije 17, od kojih je 13 poginulo u Drugom svjetskom ratu.

Prema njegovim riječima, polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu na Sokocu, na kojoj je ispisano oko 1.250 imena poginulih boraca i civilnih žrtava rata, odaje se počast stradalima za slobodu i nedužnim žrtvama fažizma, koji je najveće zlo u dosadašnjoj evropskoj istoriji.

Predsjednik SUBNOR-a Sokolac je rekao da su prije par godina obnovljene biste narodnih heroja u Parku boraca Romanije, a u narednom periodu će uz pomoć opštine biti obnovljena Spomen-kosturnica na kojoj je došlo do oštećenja usljed vremenskih nepogoda.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica pozdravio je okupljene članove SUBNOR-a kod Spomen-kosturnice i potomke boraca Drugog svjetskog rata i naglasio da je u tom ratu sa područja Sokoca izgubilo život više od 2.500 lica, te podsjetio da je broj žrtava povećala podjela u srpskom narodu i poželo da se to vrijeme nikada više ne ponovi.

„Najveća vrijednost našeg odbrambeno-otadžbinskog rata je što smo svi stali pod jednu zastavu i zato smo zaokružili jedno epohalno djelo – Republiku Srpsku, što nikada nikome nije uspjelo sa ove strane Drine, iako se mnogo puta pokušavalo“, rekao je Bjelica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare