Obilježeno 68 godina od hapšenja Draže Mihailovića

0

VIŠEGRAD – Oko 600 članova i simpatizera Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i Srbije obilježilo je danas u mjestu Undrulje ili Draževina kod Višegrada 68 godina od kada su pripadnici OZNE uhapsili generala Dražu Mihailovića.

Ravnogorci i poklonici djela Draže Mihailovića prisustvovali su parastosu na Spomen-obilježju generalu i njegovim pratiocima kapetanu Nikoli Majstoroviću, majoru Dragiši Vasiljeviću i poručniku Blagoju Kovaču koje je podignuto u Undruljama, gdje je general uhapšen 13. marta 1946. godine, a njegovi saborci ubijeni.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Jovo Vukelić podsjetio je da je više od godinu dana od kada je u Srbiji prekinuta potraga za posmrtnim ostacima Draže Mihailovića, jer je kopanje na nekoliko potencijalnih lokacija, gdje se pretpostavljalo da je general sahranjen, nije dalo nikakve rezultate ili je to tako, kako je naveo, servirano javnosti.

„Za nas je izuzetno važno da je provedena sva zakonska procedura da se neometano može donijeti presuda o rehabilitaciji Draže Mihailovića, čime će se priznati i njegova vojska u otadžbini i ideja ravnogorskog pokreta“, rekao je Vukelić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Srbije, sa sjedištem u Topoli, Predrag Bogićević rekao je da su Srbi konačno shvatili da im je ugroženo srpstvo, pravoslavlje i vjera, što je dokaz sve masovnijeg okupljanja svake godine kod Čičinog spomenika u Dobrunskoj Rijeci.

Arhimandrit Jovan Gardović istakao je da je crkva mjesto gdje se mogu slaviti velikani istorije.

On je pozvao na jedinstvo ravnogorskih pokreta, jer ih je više u Srbiji, i upozorio Srbe da nikad više ne pristanu na oštre ideološke i političke podjele koje im nikad dobro nisu donijele.

Na skupu u Draževini bili su pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Valjeva, Šabca, Kragujevca, Kraljeva, kao i mnogih opština Republike Srpske.

Okupljanje ravnogoraca, koji su prije polaska u Drževinu, u Višegradu položili cvijeće na spomenik Braniocima Republike Srpske, protekao je u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare