Obilježeno 40 godina postojanja fabrike

0
Obilježeno 40 godina postojanja fabrike

ZVORNIK – U Fabrici glinice „Birač“, odnosno kompaniji „Alumina“ iz Zvornika, danas je obilježeno 40 godina postojanja i rada ove fabrike, koja trenutno zapošljava 1.510 radnika.
Za istaknuti doprinos i angažman na radnom mjestu, 34 radnika su dobila zahvalnice, a 27 radnika za provedenih 40 godina neprekidnog rada u Fabrici.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Milorad Motika zahvalio je svim radnicima, posebno onim koji su 40 godina radili i sve vrijeme bili uz „Aluminu“, i naglasio da kompanija „Alumina“ ima svijetlu perspektivu.

„U narednim danima krenućemo sa ugovaranjem poslova za sljedeću godinu, idemo u izgradnju još jednog objekta za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, što će, nadam se, u narednoj godini imati još veći ukupan prihod“, rekao je Motika.

Ocjenjujući da će ove godine ukupan prihod biti oko 300 miliona KM, što je jedan od boljih rezultata „Alumine“ u posljednje vrijeme, Motika je naglasio da je bitno da ova kompanija ima poslovni cilj prema kojem direktno ide.

On je istakao da će kompletna proizvodnja „Alumine“ naredne godine biti isključivo za uzvoz i pojasnio da ova kompanija „bježi“ od metalurškog programa, odnosno od berzi, što je veliki uspjeh ove generacije inženjera i rukovodstva da „Alumina“ nije direktno zavisna o berzi, tako da ne može doći do „naglog talasanja“.

„Ipak, nije dobro što se u posljednje vrijeme naglo povećava cijena imputa, odnosno zemnog gasa i nafte, što će vjerovatno za sobom povući i povećanje cijena nekih usluga kao što je prevoz i slično“, rekao je Motika.

Ističući da će se sve to pokušati ugraditi u cijenu proizvoda „Alumine“, Motika je izrazio nadu da ova kompanija neće imati problema, izuzev ako bi svijet pogodila velika ekonomska kriza.

„Sa našim radnicima spremni smo da uđemo u još veće zahvate jer su oni shvatili da je ‘Alumina’ njihova kuća, da nema više nikakvih ‘tumaranja’, nama Litvanaca, niti pokušaja koji će sa strane biti dirigovani“, rekao je Motika.

Prema njegovim riječima, jedini trenutni problem „Alumine“ jeste što još traje stečaj u „Birču“, pa „Alumina“ ne može da se okrene prema bankama da bi išla u razvoj mnogo bržim korakom, šo bi joj omogućilo da postane jedna od respektabilnih firmi u EU.

„Mi smo dostigli određeni nivo proizvodnje, odnosno kvaliteta proizvoda, tako da nemamo problema ni sa jednim kupcem. Naš jedini problem jeste što ne možemo proizvesti ni blizu kolika je potražnja naših proizvoda“, istakao je Motika.

Govoreći o investicijama, Motika je rekao da će u sljedeći proizvodni objekat koji će graditi „Alumina“ biti uloženo oko šest miliona KM, čime će se doprinijeti da se u narednoj godini proizvede dodatnih 30.000 tona fino precipitiranih hidrata.

„Sa novim pogonom ćemo dostići proizvodnju višu od 60.000 tona fino precipitiranih hidrata, što nam otvara mogućnost da idemo sa što manjom količinom metalurške glinice, odnosno da je za godinu do godinu i po istisnemo iz proizvodnje“, rekao je Motika.

On je naglasio da u „Alumini“ odavno plata i regres „nisu tema“, kao ni sve druge prinadležnosti radnika koje proističu iz radnog odnosa.

Motika je rekao da je na nivou Uprave odlučeno da bude skromno obilježen ovaj jubilej samo sa radnicima „Alumine“ koji su najzaslužniji za ukupan razvojni put ovog kolektiva, bez prisustva zvanica jer je vrijeme predizborne kampanje.

Fabrika glinice „Birač“ počela je sa radom 6. oktobra 1978. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare