Obilježeno 30 godina od pogibije 14 boraca čete „Petar Pandurević“

0

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca danas je na Palama obilježeno 30 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“, koji su ubijeni u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Zajedno sa svojim saborcima 8. juna 1992. godine poginuo je i njihov komandant Petar Pandurević.

Predsjednik mjesne Boračke organizacije Stanica Pale Boro Petrović rekao je da su na današnji dan prije 30 godina pripadnici čete „Petar Pandurević“ herojski odbranili položaje na Trebeviću.

„Tog dana kada su Pale bile zavijene u crno i kada je obavljena sahrana 45 boraca koji su poginuli na Žepi, a srpske linije su bile oslabljene, naši heroji su uspjeli da zaustave neprijatelja da ne prođe preko Trebevića i dođe do Pala“, prisjeća se Petrović.

On je istakao da danas odaju počast poginulim borcima, junacima i herojima koji su za Republiku Srpsku dali ono najsvetije što su imali, te da sjećanje na ovu ogromnu žrtvu prenose na mlade generacije.

Milomir Zlikovac priča da je kao najmlađi član na početku rata bio u četi „Petar Pandurević“ koja je učestvovala u odbrani Republike Srpske, najviše na potezu Trebevića.

On je istakao da je Petar Pandurević bio čovjek u kojeg su vjerovali, te da je četa bila jedna od najorganizovanijih na početku rata, koja je uspješno branila srpske linije.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da danas obilježavaju sjećanje na stradanje svih boraca sa područja Stanice Pale jer su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

„Poseban je značaj obilježavanja ove godine jer je 30 godina od nastanka Republike Srpske. Naša je obaveza da iznova i iznova njegujemo sjećanje na poginule borce“, rekao je Jugović.

On je dodao da Stanica Pale zajedno sa paljanskom Boračkom organizacijom organizovanjem sportskih manifestacija uspijeva da njeguje kulturu sjećanja i prenese na mlađe generacije.

Pomen poginulim borcima kod mjesnog spomen-obilježja Stanica na Palama služio je sveštenik Zoran Kalajdžić.

Vijence na spomen-obilježje položili su članovi porodica poginulih srpskih boraca i njihovi saborci, predstavnici paljanske Boračke organizacije, rukovodstvo grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, predstavnici Crvenog krsta Pale, političkog i javnog života i Srpske pravoslavne crkve.

Muslimanske snage izvršile su 8. juna 1992. godine napad na srpske položaje u trenutku sahrane 45 boraca Vojske Republike Srpske u pokušaju da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije.

U ovom napadu poginulo je 14 boraca čete „Petar Pandurević“ zajedno sa komandantom.

Četa je formirana početkom rata, imala je 200 boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla je brojna ratišta širom Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare