Obilježeno 28 godina od formiranja Višegradske brigade

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas obilježeno 28 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo 1.700 boraca, 144 su poginula, a ranjeno ih je oko 200.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da je formiranje Višegradske brigade bio legitiman odgovor srpskog naroda na brojna poniženja i maltretiranja kojima je bio izložen.

„Najprije je promijenjen statut opštine i naj taj način Srbi su postali manjina, a potom su uslijedili i fizički napadi, do ubistva na slavi jednog domaćina, skrnavljenja i bacanja spomenika Nobelovca i brojni drugi. Odgovor je bio odbrana Višegrada, uspostavljanje vlasti i organizacija života u njemu“, rekao je Savić novinarima.

Savić je istakao da se u istoriji ne pamte bogatstva nego se pamte junaštva i da se nada da će imena višegradskih boraca biti upisana zlatnim slovima, tamo gdje stoje imena Miloša Obrenovića, Karađorđa Petrovića i Miloša Obilića.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Ćurević rekao je da je situacija prouzrokovana pandemijom učinila da ovaj značajan dan bude obilježen skromno.

„Ne smijemo zaboraviti sve one koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, kao sve borce i invalide kojima moramo biti zahvalni i čuvati našu Republiku Srpsku“, izjavio je Đurević.

Na spomenik braniocima Republike Srpske vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, rukovodstva opštine Višegrad, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i ostali pojedinci.

Delegacije su jutros obišle i Srpsko vojničko groblje na Megdanu i prislužile svijeće palim srpskim borcima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare