Obilježeno 27 godina od svirepog ubistva 21 borca VRS u Čaklama

0

TRNOVO – U mjestu Čakle u federalnoj opštini Trnovo danas je obilježeno 27 godina od stradanja 21 borca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske koje su za vrijeme primirja pobile muslimanske snage.

Na mjestu ovog svirepog zločina prislužene su svijeće i položeni vijenci, a prethodno je u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža služen parastos.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Slobodan Maunaga ispričao je novinarima da su na današnji dan u zoru, za vrijeme primirja, muslimanske snage, uz pomoć Unprofora, koji ih je propustio, ubile 21 srpskog borca a među njima dvije medicinske sestre.

„Pobili su ih bez otpora jer su ljudi spavali. Nismo držali liniju jer smo imali povjerenja u Unprofor koji je garantovao poštovanje primirja“, naveo je Maunaga.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacije „Ilidžanski borac“ godinama šalje zahtjev federalnoj opštini Trnovo da dozvole postavljanje spomen-obilježja na mjestu stradanja, ali da je do današnjeg dana nisu dobili.

Maunaga je dodao da se nekih 200 metara od ovog mjesta nalazi spomenik jednom muslimanskom borcu koji je stradao u napadu.

„Smatram da bi sa njihove strane bilo korektno da nam dozvole postavljanje spomen-obilježja u obliku krsta. Ako nam to ne dozvole, imamo ideju da nađemo adekvatno mjesto u Vojkovićima ili Trnovu, odakle je većina ubijenih, i postavimo obilježje“, poručio je Maunaga.

Nemanja Močević, čiji su otac i stric stradali na ovom mjestu, izjavio je da mu strašno teško pada činjenica da za ovaj zločin niko nije odgovarao i što im ne dozvoljavaju postavljanje spomen-obilježja.

Bivši pripadnik Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske Gerasim Kokot, koji je mjesto stradanja 21 boraca napustio pet dana prije kobnog napada, ispričao je da je prilikom izviđanja linije otkrio tragove neprijatelja koji je obilazio srpske položaje s leđa, što je i prijavio nadležnima.

„Strašno me pogađa što nema nikakvog obilježja na ovom mjestu. Samo pogledajte koliko po Republici Srpskoj ima muslimanskih obilježja i niko im ne smeta, a nama nije dozvoljeno postavljanje ni obične table. To je tuga“, naveo je Kokot.

Na mjestu stradanja nalazila se pozadina, vezisti, sanitet, kuhinja i jedan dio komande Vojske Republike Srpske, koji nisu predstavljali nikakvu opasnost po izbijanje sukoba.

Organizator današnjeg obilježavalja je Opštinska boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare