Obilježeno 27 godina od stradanja pripadnika čete „Petar Pandurević“

0

Na mjesnom spomen-obilježju Stanica na Palama danas je služen parastos za 14 boraca čete „Petar Pandurević“ koji su zajedno sa komandantom poginuli na današnji dan 1992. godine u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je 8. juni jedan od tragičnih i teških dana za opštinu Pale jer se pogibija 14 boraca čete „Petar Pandurević“ desila na dan sahrane 45 boraca, koji su ubijeni 4. juna u Žepi.

„Jake neprijateljske snage pokušale su na podmukao i kukavički način da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije“, napomenuo je Parađina.

Prema njegovim riječima, ovo je još jedan skup ponosa i tuge, a ponos briše suze jer je Republika Srpska najvrednija tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata za koju su borci dali svoje živote.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da su ovo teški dani za opštinu Pale jer se sjećaju događaja iz 1992. godine, te dodao da su prvo bili na Jasiku, pa na Žepi, a danas su u mjesnoj zajednici Stanica, gdje odaju počast pripadnicima čete „Petar Pandurević“ i drugim borcima koji su dali svoje život za Pale, Istočno Sarajevo i za Republiku Srpsku.

On je istakao da su kao predstavnici institucija, naročito lokalnog nivoa, dolaziti na spomen-obilježja, odavati počast poginulim borcima i pomagati njihovim porodicama.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da se danas sjećaju pripadnika čete „Petar Paundurević“ i svih boraca Vojske Republike Srpske koji su dali svoje živote za domovinu.

„Svi borci su zaslužni što stojimo ovdje, a naša je obaveza ne samo da ih se sjećamo nego da damo svoj doprinos za čuvanje onoga za šta su se oni borili“, istakao je Jugović.

Nekadašnji borac čete „Petar Pandurević“ Puniša Lučić ukazao je na značaj sjećanja na ove događanje na Žepi kako bi se to prenijelo na buduće generacije.

Vijence su na spomen-obilježje položili članovi porodica poginulih srpskih boraca i njihovi saborci, predstavnici paljanske Boračke organizacije, rukovodstvo Grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, predstavnici SUBNOR-a, političkog i javnog života i Srpske pravoslavne crkve.

Četa „Petar Pandurević“ formirana je početkom rata. Imala je 200 hrabrih boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske. Poginulo je 36 boraca ove čete, 18 je ranjeno, a troje ima status ratnih vojnih invalida.

I ove godine organizovan je Memorijalni turnir čete „Petar Pandurević“, a finalna utakmica biće odigrana danas. Boračka organizacija Pale pokrovitelj je Memorijalnog turnira u malom fudbalu „Petar Pandurević“ na koji su se ove godine prijavilo 32 ekipe.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare