Obilježeno 27 godina od pogibije Zorana Cvijetića

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 27 godina od pogibije Zorana Cvijetića, prvog ministra unutrašnjih poslova Srpske Autonomne Oblasti /SAO/ Romanija i načelnika Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti.

Tim povodom služen je pomen, a na spomen-obilježje, na mjestu pogibije Cvijetića kod Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Novom Sarajevu, cvijeće su položilile delegacije MUP-a Republike Srpske, Udruženja veterana, grada Istočnog Sarajeva i njegovih opština, kao i boračkih organizacija.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske Goran Mačar istakao je da je Cvijetić bio najmlađi načelnik, koji je dao veliki doprinos i u izgradnji Republike Srpske, a posebno u njenoj odbrani i odbrani srpskog naroda.

„Zoran Cvijetić je heroj srpskog naroda i ponos i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i veterana službi bezbjednosti“, rekao je Mačar.

On je dodao da veterani, ali i grad Istočno Sarajevo i opštine u njegovom sastavu, ne zaboravljaju svoje heroje.

„Uvijek ćemo podsjećati i političare, bez obzira jesu li na poziciji ili u opoziciji, da su heroji na prvom mjestu. Takođe ćemo i sa ovog mjesta poručiti svima onima koji ne vole Republiku Srpsku, da je Srpska realnost, bez obzira ko je voli ili ne voli“, rekao je Mačar i istakao da će Republika Srpska postojati, sve dok postoji i jedan Srbin u njoj.

On je poručio političarima u Republici Srpskoj da Srpska opstaje samo ako je ekonomski održiva i ako njeni heroji, kao i porodice heroja koji nisu živi, mogu dostojanstveno da žive.

„Svi moramo biti jedinstveni u odbrani Republike Srpske i sa ponosom, da i u buduće slavimo Dan Republike Srpske i da se prisjećano ovih naših heroja“, rekao je Mačar.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da je Cvijetić istinski heroj novog doba koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske, prvo kao pripadnik MUP-a i načelnik Centra, a poslije kao neko ko je dao svoj život, zajedno sa 782 pripadnika MUP-a, za očuvanje Republike Srpske.

„Na nama, kao i predstavnicima institucija i lokalnih zajednica je da gajimo sjećanja na pokojnog Zorana, kao i na sve pokojne borce Republike Srpske“, poručio je Katić i dodao da se po Cvijetiću zove jedna ulica u Istočnom Novom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Udruženju veterana su u ovoj opštini dodijeljene kacelarije, kako bi se članovi ovog udruženja mogli sastajati i evocirati uspomene na Cvijetića.

„To je jedan od načina da se istrgnu iz zaborava pripadnici Vojske Republike Srpske i MUP-a, te da sve generacije koje dolaze, podsjećamo ko su oni bili i koju su žrtvu ponijeli za stvaranje Srpske. Da se ne zaboravi, ali i da se ne ponovi“, istakao je Katić.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je doprinos pripadnika MUP-a Republike Srpske nemjerljiv u toku rata, a posebno u tadašnjem Srpskom Sarajevu.

Šarović je rekao da je zahvaljujući majoru Cvijetiću, ali i pripadnicima srpske vojske i policije, stanovništvo ostalo na području Sarajevsko-romanijske regije.

„Cvijetićev udio u tome je nemjerljiv“, istakao je Šarović, te rekao da je Cvijetića pogodio neprijateljski snajper, od kog je umro u 32. godini, kao jedan od najmlađih oficira, izuzetno hrabar.

Prema njegovim riječima, Cvijetić je neko ko zaslužuje mnogo više od toga, da se po njemu nazove jedna ulica.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da Cvijetić nije dozvolio da se sjedište Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti pomjeri iz Srpskog Sarajeva, na bezbjednije područje.

„Ako se Centar pomjeri iz Lukavice i Srpskog Sarajeva, narod će izgubiti povjerenje i u Republiku i u institucije. Ja ne želim odozdo da odem, ja ostajem do kraja, dok se sve ne završi“, prenio je Bjelica, kako je nekada govorio Cvijetić.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo što grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Udruženje veterana, njeguju uspomenu na dan kada je Cvijetić stradao, čime mu odaju poštovanje.

On je poručio da će se nastaviti sa njegovanjem ove tradicije i prenošenje na mlade, te poručio da se ne smije dozvoliti nikada da se zaborave djela onih koji su učesvovali i stvarali Republiku Srpsku, a jedan od njih je i Cvijetić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare