Obilježeno 26 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

0
Obilježeno 26 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

ISTOČNO SARAJEVO – U Vojkovićima u opštini Istična Ilidža danas je obilježeno 26 godina odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tim povodom u Hramu Svetog Petra dabrobosanskog u Vojkovićima služena je Sveta liturgija, a potom parastos za poginule borce sa područja Istočne Ilidže.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je da je u Istočnoj Ilidži poginulo 1.064 borca.

„Poginuli su najljepši i najjači momci. Dali su najvrednije – život za Srpsku Ilidžu, Srpsko Sarajevo, na kraju krajeva za Republiku Srpsku“, naglasio je Šehovac.

On je istakao da su se borci sa ovog područja borili za slobodu Republike Srpske u kojoj mogu slobodno da žive i rade.

„Mi Srbi u Republici Srpskoj želimo mir, jaku i kvalitetnu Srpsku koja će biti najbolja i najljepša. Želimo da ona živi od svojih prirodnih i privrednih resursa i da borci, koji su se borili za Republiku Srpsku, kao i njihove porodice, uživaju u njenim blagodatima“, naglasio je Šehovac.

Šehovac je poručio ratnim huškačima „sa druge strane“, te Naseru Oriću da se bave životima svojih boraca.

On je napomenuo da podsjetio da je iz federalnog Sarajeva izašlo više od 150.000 Srba, ali da BiH pripada i srpskom narodu.

Bivši komandant Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske Milorad Šehovac podsjetio je da je 4. avgusta 1992. godine u napadu muslimanskih snaga poginulo sedam boraca Vojske Republike Srpske, a da je na suprotnoj strani bilo više od 70 poginulih i više od 200 ranjenih.

On je napomenuo da je cilj vojska, policije i tadašnje vlasti bio da zaštiti srpski narod i teritoriju na kojoj živi.

„Ostvarivanje ovih ciljeva, rješavali smo uglavnom kroz borbene, ali i neborbene zadatke koji su se odnosili, prvenstveno na saradnju sa organima vlasti, preduzećima koja su radila“, istakao je Šehovac.

On je naglasio da se veliki doprinos brigade ogleda u odbrani ovih područja, u sadejstvu sa pripadnicima policije i organima vlasti opštine Istočna Ilidža, te mjesnih zajednica Krupac, Vojkovići, Grlica, Kijevo, kao i Presjenice, područja na kojem je, prema popisu iz 1991, živjelo oko 5.800 ljudi.

Ispred Spomen-kapele u porti hrama cvijeće i vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Marko Vidaković, predstavnici i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, te opštine Istočna Ilidža i grada Istočno Sarajevo, „Ilidžanskog borca“, lokalnih boračkih organizacija, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Policijske uprave Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare