Obilježeno 26 godina od formiranja 8. odreda Specijalne brigade policije

0
Obilježeno 26 godina od formiranja 8. odreda Specijalne brigade policije

ISTOČNO SARAJEVO – Služenjem parastosa u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama za 23 poginula pripadnika Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, te polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Policijske stanice Istočno Sarajevo, danas je obilježeno 26 godina od formiranja ovog odreda.

Ratni komandant Odreda Specijalne brigade policije Ilidža Branislav Okuka izjavio je novinarima u Istočnom Sarajevu da je ovo prilika da se svi prisjete ove brigade, koja je bila i najelitnija jedinica koju je Republika Srpska imala.

Okuka kaže da su pripadnici Osmog odreda Specijalne brigade policije učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu na svim ratištima u Republici Srpskoj, odnosno tamo gdje je bilo najpotrebnije da se odbrane srpske teritorije i stanovništvo.

„Ponosni smo na djela koja smo uradili, a isto tako strijepimo za budućnost koja nas čeka“, naglasio je Okuka i dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 1992. godine na ovim prostorima bilo jedina organizaciona struktura koja je bila adekvatna da prihvati borbu i zaštiti ljude od nestanka sa ovih prostora.

Okuka podsjeća da je pripadnik ove jedinice bio i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ovo današnje okupljanje je jedna vrsta podrške njemu samom i MUP-u Srpske.

„Veoma dobro smo upoznati sa činjenicom šta se radi i kako neko želi da sve to što smo mi dali za ovu državu devalvira i napravi jedna unitarnu državu u kojoj srpski narod jednostavno ne može da živi. Mi to znamo jer na teritoriji gdje smo bitisali gotovo čitav rat sad gotovo da nema Srba, a u Sarajevu se to može izmjeriti mikronima“, rekao je Okuka.

On je poručio da svi moraju da urade sve da Republika Srpska opstane.

Okuka je podsjetio da su pripadnici Osmog odreda prethodno bili u Specijalnoj policiji Stanice milicije Ilidža, nakon toga su u Sarajevsko-romanijskom i birčanskom odredu, a potom i u Specijalnom odredu policije.

Prema njegovim riječima, iz ovih vojnih sastava poginula su 23 pripadnika, a više od 1.000 je ranjeno.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić kaže da je Osmi odred jedna od najznačajnijih mobilnih manevarskih jedinica koja je bila spremna da pritekne u pomoć Vojsci Republike Srpske ili pripadnicima MUP-a u bilo kojoj situaciji, a naročito onda kada je neprijatelj ugrožavao odbrambene linije Srpske.

„Ova jedinica ima izuzetan značaj i predstavnici lokalnih zajednica sa ovog područja moraju da prisustvuju ovom danu i da kroz svakodnevni rad vode računa kako poboljšati status demobilisanih boraca i pripadnika unutrašnjih poslova, jer je neizmjerna njihova zasluga u stvaranju Srpske“, poručio je Lučić.

Andrija Hrkalović, koji je bio komandir voda Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, istakao je da su tokom rata obišli sva ratišta – od Banjaluke, Ključa, Trnova, Treskavice, Trebilja, olovsko ratište.

On je istakao da su pripadnici ove jedinice bili pretežno iz Sarajevskog polja i srednje Bosne, koji su izbjegli na ovo područje, a status ovih boraca veoma je težak i većina pripadnika Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske nije zaposlena.

Obilježavanju dana Odreda, osim pripadnika ove jedinice, prisustvovali su predstavnik grada Istočno Sarajevo, opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih organizacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments