Obilježeno 25 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“

0

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na mjesnom spomen-obilježju u naselju Stanica na Palama danas je obilježeno 25 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“ u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, sa kojima je poginuo i njihov komandant.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina istakao je da najmanje što se može učiniti za sve ljude koji su nastradali jeste pomen, parastos i sjećanje na njihove žrtve.

On je podsjetio da su borci ove čete poginuli na današnji dan 1992. godine u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću, četiri dana poslije velike tragedije na Žepi, kada su na vječni počinak ispraćali najmilije prijatelje, saborce i rođake.

Prema njegovim riječima, današnji čin je podsjećanje na jedan od najtužnijih datuma u ratnoj istoriji Pala, ali i na herojstvo srpskih junaka koji su položili živote da bi spriječili proboj neprijateljskih snaga na ovo područje.

Parađina je poručio da se moraju njegovati tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i da se ne smiju zaboraviti oni koji su dali život za stvaranje Republike Srpske.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/borci-cete-petar-pandurevic-jun-2017/] width=[54] height=[54] title=[Obilježeno 25 godina od stradanja 14 boraca čete „Petar Pandurević“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
On je novinarima rekao da Boračka organizacija nastoji da se obilježavaju ovakvi istorijski događaji, ističući da nema važnije stvari nego da potomci čuvaju i njeguju tekovine svojih predaka.

„Srpska se ovih dana nalazi, i nalaziće se, u velikim iskušenjima. Naša poruka je da se mora pokazati odgovornost, jedinstvo svih političkih subjekata u Republici Srpskoj, kao i na nivou BiH. Ovo što je stečeno u krvi za koje su plaćene velike žrtve, s tim nema pogodbe“, poručio je Parađina.

Prema njegovim riječima, heroji rata ne smiju ostati samo u sjećanju svojih najmilijih, već njihova djela moraju pamtiti sve generacije koje dolaze.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je novinarima da je ovo veoma važan dan, kada je obaveza, dužnost i čast svima da se prisjete svih boraca koji su život ugradili u temelje Republike Srpske.

Vijence su položili članovi porodica poginulih srpskih boraca i njihovi saborci, predstavnici paljanske Boračke organizacije, načelnik opštine Pale i njegovi saradnici i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Boračka organizacija je i ove godine organizovala Memorijalni turnir u malom fudbalu „Petar Pandurević“, u okviru kojeg su pripremili prigodne nagrade i priznanja, a finalna utakmica biće odigrana danas.

Na današnji dan prije 25 godina prilikom napada muslimanskih snaga na oslabljene srpske položaje na Trebeviću poginulo je 14 boraca čete „Petar Pandurević“ zajedno sa svojim komandantom.

Četa „Petar Pandurević“, formirana početkom rata, sa 200 hrabrih boraca čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske. Poginulo je 36 boraca ove čete, a 18 je bilo ranjeno.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare