Obilježeno 23 godine od podmuklog ubistva 21 borca u mjestu Čakle

0
Obilježeno 23 godine od podmuklog ubistva 21 borca u mjestu Čakle

ISTOČNA ILIDŽA – Služenjem parastosa u Crkvi Svetog Petra sarajevskog u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža i polaganjem vijenaca, danas je obilježeno 23 godine od podmuklog ubistva 21 borca Vojske Republike Srpske /VRS/ za vrijeme primirja u mjestu Čakle u federalnoj opštini Trnovo.

Vijence u mjestu Čakle položile su delegacije opštine Istočna Ilidža i Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

Predsjednik boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac rekao je novinarima da je ova boračka organizacija predala zahtjev federalnoj opštini Trnovo prije par godina za postavljanje spomen-ploče na ovom lokalitetu i da do danas nije dobila povratnu informaciju.

On je dodao da bi postavljanje spomen-ploče omogućilo porodicama poginulih boraca da dođu na ovo mjesto i na dostojanstven način prisluže svijeće i polože vijence svojim najmilijima koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Šehovac ističe da je ovo jedan od najtužnijih datuma za opštine Istočna Ilidža i Trnovo jer su srpski borci na podmukao način ubijani kada je proglašeno primirje.

On kaže da je Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ uputila protest Tužilaštvu BiH jer do sada za ovaj zločin nije odgovarao niko iz federalne opštine Trnovo, međunarodne zajednice, Unprofora i nikada nije utvrđeno ko je nalagodavac koji je propustio pripadnike takozvane Armije BiH da napadnu Intendantsku službu Druge sarajevske brigade VRS.

On je dodao da je namjera muslimanskih snaga bila da pobiju sve što se kretalo tog kobnog dana na tom mjestu i da naprave metež ne bi li prestala da funkcioniše komanda Druge sarajevske brigade VRS, ali je ova brigada preuzela odgovornost i nije dozvolila da bude okupirana cijela teritorija.

Muslimanske snage, uz pomoć Unprofora, prekršile su primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova ujutro napale šator u kojem su se nalazili komandno odjeljenje, inžinjerija i sanitetsko osoblje.

Napadnuti nisu imali prilike da se brane, a među ubijenima su bile i dvije medicinske sestre.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare