Obilježeno 22. godine od stradanja pripadnika čete „Petar Pandurević“

0

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na mjesnom spomen obilježju u naselju Stanica na Palama juče je obilježeno 22. godine od stradanja boraca čete „Petar Pandurević“ u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na današnji dan prije 22 godina prilikom napada muslimanskih snaga na oslabljene srpske položaje na Trebeviću poginulo je 14 boraca čete „Petar Pandurević“.

Predsjednik Boračke ogranizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da se danas obilježava jedan od najtužnijih dana u ranoj istoriji ove lokalne zajednice.

„Obilježili smo na najdostojanstveniji način herojstvo srpskih junaka koji su položili živote za stvaranje Republike Srpske“, rekao je Parađina.

On kaže da je zadovoljan što je veliki broj mladih danas prisustvovao pomenu, jer to pokazuje da neće biti zaboravljene vrijednosti novije istoriji i stvaraoci Republike Srpske.

„Čuvanje tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata mora da bude sveta obaveza, posebno, mladih, a Boračka organizacija Pale insistira na tome. Republika Srpska je najvrednija tekovina koju treba njegovati kao najljepši cvijet u vrtu“, rekao je Parađina.

On ističe da heroji rata ne smiju ostati samo u sjećanju svojih najmilijih, već njihova djela moraju pamtiti sve generacije koje dolaze.

Parađina je pozvao na puno jedinstvo svih političkih faktora u očuvanju Republike Srpske, njene ustavno-pravne pozicije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Boračka organizacija opštine Pale bila je pokrovitelj Memorajalnog turnir u malom fudbalu „Petar Pandurević“, čija je finalna utakmica odgirana nakon polaganja vijenaca na spomen obilježju.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/parastos-ceta-petar-pandurevic-jun-2014/] width=[54] height=[54] title=[Obilježeno 22. godine od stradanja pripadnika čete „Petar Pandurević“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare