Obilježeno 20 godina stradanja pripadnika VRS u Žepi

0

U Žepi je danas služen parastos za 45 boraca Vojske Republike Srpske koji su ubijeni na današnji dan 1992. godine.

Prislužene su svijeće i položeni vijenci na spomen-ploču na kojoj su upisana imena poginulih.

Podsjećajući da je danas 20 godina od stravičnog zločina i stradanja srpskih boraca na ovom mjestu,predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da ovaj skup predstavlja svojvrsno hodočašće.

On je istakao da porodice poginulih boraca i invalidi moraju biti mjera svakoga društva i države, ali da njihov status mora da bude poboljšan i da oni moraju biti stalna briga sadašnjih i svih budućih vlasti u Srpskoj.

Parađina je istakao da je Repubika Srpska garant bezbjednosti Srba u BiH i najvažnija tekovina koja je na udaru vjerske i političke elite ratno-huškačke politike federacije BiH.

“U novijoj istoriji 4. juni 1992. godine jedan je od najtragičnijih datuma u istoriji Pala. S tim ciljem, Skupština opštine Pale uvažila je inicijativu Boračke organizacije da jedna ulica u ovom gradu nosi ime 4. juni kako bismo trajno sačuvali sjećanje na borce koji su izgubili živote”, rekao je Parađina.

Parađina je rekao da je poruka današnjeg skupa da se sa lokalnim vlastima učini sve da djeca ovih poginulih boraca koja nisu zaposlena dobiju posao.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YEvfzQWaFBk}

Služenju parastosa prisustvovali su šef Koordinacionog tima Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Staša Košarac, šef republičkog operativnog tima za traženje nestalih Slobodan Škrba, načelnici opština Pale Slobodan Savić, Sokoca Dušan Kovačević, Rogatice Radomir Jovičić i Istočnog Starog Grada Vojo Gašanin,zamjenik gradonačelnika Istočno Sarajevo Dragan Cvijetić,porodice poginulih boraca i drugi.

Na spomen-ploču vijence su položili Staša Košarac, te delegacije Boračke organizacije Pale,grada Istočno Sarajevo i opština Istočni Stari Grad,Han Pijesak, Pale, Rogatica i Sokolac.

Vijence su položile i delegacije resornog ministarstva,veterani MUP-a, Udruženja “Beli vukovi”, Kola srpskih sestara i porodica poginulih boraca.

(www.palelive.com / Srna / video: RTVIS)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments