Obilježeno 158 godina od rođenja Nikole Tesle

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izložbom otkrića, te besjedom o životu i djelima srpskog i svjetskog naučnika Nikole Tesle, danas je u Istočnom Sarajevu obilježeno 158 godina od rođenja ovog velikog pronalazača.


U prostorijama Centra za kulturu Udruženje tehničke kulture „Nikola Tesla“ Istočno Sarajevo prikazalo je i film o Muzeju Nikola Tesla, te organizovalo raspravu o ovom geniju.

Govoreći o Tesli i njegovim djelima, predsjednik Udruženja Radosav Elez rekao je da srpski naučnik svojim otkrićima „gurnuo“ civilizaciju 100 godina unaprijed, dodavši da je on isključivo tražio energiju za čovjeka.

Prema njegovim riječima, Tesla je htio da stvori energiju da bi svaki čovjek, podizanjem antene na svojoj kući, dobio struju, a ne da se ona naplaćuje.

Elez je citirao čuvenog američkog naučnika Berenda koji je rekao da bi civilizacija stala kada bi iz upotrebe bili isključeni Teslini patenti, te dodao da je srpski naučnik jedini na svijetu dokazao da je materija energija.

„Teslin doprinos u oblasti radija i telekomunikacija toliki je da su svi uređaji koji se koriste u proizvodnji i prenosu talasa – energije rađeni u Teslinoj laboratoriji na Long Ajlendu 1903. godine, kao svjetskoj radio-stanici, putem koje je prenosio zvuk preko okeana na najveće daljine“, istakao je Elez.

Prema njegovim riječima, slavni genije je posljedično-uzročni naučnik, dok su svi ostali naučnici bili uzročno-posljedični.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanima, u Lici, a umro je 7. januara 1943. u NJujorku i bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svjetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

NJegov sistem naizmjeničnih struja omogućio je znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovjek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Tesla je prvi Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine. Umro je u 87. godini, siromašan i zaboravljen i jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mjere, jedinica mjere za gustinu magnetnog fluksa – „tesla“.

Nikola Tesla autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare