Obilježeno 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju

0

Kulturno-umjetničkim programom studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama, danas je obilježeno 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju.

Prorektor za umjetnost, kulturu i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu i koordinator za odnose sa kineskim univerzitetima Sandra Ivanović izjavila je novinarima da u proteklih 10 godina ova visokoobrazovna ustanova ima impresivne rezultate kada je riječ o saradnji sa kineskim univerzitetima i to zahvaljujući, prije svega, radu Katedre za sinologiju koja je danas obilježila ovaj značajan jubilej.

Ona je navela da je za ovih 10 godina organizovano više od 130 polugodišnjih ili godišnjih boravaka studenata u Kini što je impresivan rezultat, te da se ta saradnja odvija i u naučnoj oblasti jer je jedan od najprestižnijih pekinških univerziteta stranih jezika bio suorganizator međunarodnog skupa koji se održava na Filozofskom fakultetu Pale.

„Studenti i profesori Katedre za sinologiju zaista rade odličan posao i za ovih 10 godina nekako su se pozicionirali kao glavni centar za izučavanje kineskog jezika u Republici Srpskoj i BiH, ali i kao centar koji poštuje kulturu i tradiciju ove drevne civilizacije“, ističe Ivanovićeva.

Ivanovićeva naglašava da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima sjajne odnose sa Ambasadom Kine u BiH i upravo zahvaljujući njihovoj podršci su ostvarili sjajne rezultate.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping, u obraćanju putem video-linka, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom Katedre za sinologiju, te najavio da će Ambasada podržavati ovu katedru i ubuduće.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je danas proslavljeno 10 godina rada Katedre za sinologiju, jedine katedre, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH gdje se može na akademskom nivou izučavati kineski jezik.

„Najveći zagovornik otvaranja ovog studijskog programa bio je tadašnji dekan Milenko Pikula. Sada poslije 10 godina došli smo do toga da imamo izuzetnu međunarodnu saradnju, a oko 140 naših studenata je boravilo u Kini na polugodišnjoj ili godišnjoj stipendiji. U naučnom, nastavnom i svakom drugom pogledu zaista napredujemo“, istakao je Mastilović.

On je poručio da je Katedra za sinologiju ponos Filozofskog fakulteta, dodajući da ona nema nikakvih problema sa upisom studenata jer ih se uvijek prijavi više nego što je odobreno budžetom.

Mastilović je veliku zahvalnost izrazio Ambasadi Kine u BiH koja je bila uz njih svih 10 godina, kao i Nacionalnom institutu Hanban u Pekingu preko kojeg Filozofski fakultet Pale dobije najmanje dva profesora iz Kine da predaju.

Izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da mu je drago što veze između Kine i Republike Srpske jačaju baš na Palama i što su profesori sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu prepoznali značaj učenja kineskog jezika i saradnje sa tom zemljom.

„Ta saradnja je veoma značajna. Kina je uvijek bila korektna prema BiH, a posebno je uvažavala Republiku Srpsku. Nama je veoma važno da njegujemo dobre odnose sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama koje se bore za pravdu i pravo“, naglasio je Tomić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je obilježavanje 10 godina rada Katedre za sinologiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu vrijedno pažnje, a boravak više od 140 studenata u Kini dovoljno govori o kojoj ozbiljnoj aktivnosti se radi.

On je dodao da ima na desetine školovanih studenata koji aktivno govore kineski jezik i mogu doprinijeti kulturnoj razmjeni Kine i Republike Srpske, odnosno BiH, tako da su svi svjesni važnosti posjedovanja takvog kadra na fakultetu koji će sigurno dati svoj doprinos kulturi.

Obilježavanje 10 godina rada Katedre za sinologiju održano je u Kulturnom centru Pale, a tom prilikom uručena su najviša priznanja – Grb Filozofskog fakulteta predstavnicima Ambasade Kine u BiH, koordinatoru za odnose sa kineskim univerzitetima prorektoru Sandri Ivanović i profesoru Milenku Pikuli, jednom od inicijatora osnivanja ove katedre.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare