Obilježeni „Dani Kasindolskog bataljona“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Kod spomen-obilježja u Kasindolu služen je parastos i položeno cvijeća u okviru manifestacije „Dani Kasindolskog bataljona“ za pripadnike ovog bataljona koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske.
Predsjednik Mjesne boračke organizacije Kasindo Slobodan Maunaga rekao je novinarima da je ovaj bataljon dao 98 žrtava, a da je sa borcima Prve i Druge sarajevske brigade i Oklopne jedinice na ratištima od Olova do Treskavice stradalo više od 130 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Povodom obilježavanja „Dana Kasindolskog bataljona“, koji se održavaju već 16 godina, proteklih dana održana su brojna kulturno-sportska dešavanja, među kojima je memorijalni turnir u malom fudbalu „Boško Vujadin“ u znak sjećanja na komandanta Interventnog voda Kasindolskog bataljona.

Organizovan je i pohod na Klanac, gdje su na prvim ratnim linijama pale i prve žrtve ovog bataljona.

Dušanka Vujadin, supruga komandanta Boška Vujadina, kaže da je ponosna što je imala Kasindo imao komandanta kojeg se i nakon 23 godine od njegove pogibije, svi sjećaju.

„Boško je poginuo 21. juna 1993. godine na Očađevu, gdje je otišao da obiđe položaje. Sutradan smo se djeca i ja srećni vraćali kući iz Crne Gore, ne znajući šta se ovdje dogodilo. Dočekao nas je kovčeg iz mrtvačnice. Bilo je strašno“, prisjetila se Vujadinova.

Iako je stradalo mnogo boraca, ona smatra da žrtva nije bila uzaludna, te da došlo vrijeme da i njen unuk učestvuje na turniru koji nosi naziv njegovog djeda.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održana je svečana akademija na kojoj se Maunaga obratio članovima porodica poginulih boraca i predstavnicima Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

Prikazan je i film snimnjen u spomen-sobi, u kojem su iščitana imena i mjesta pogibije pripadnika Kasindolskog bataljona.

U toku dana u Domu kulture u Kasindolu biće organizovan prijem za porodice poginulih boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare