Obilježeni Dan i krsna slava Pravnog fakulteta

0

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je na Palama svečano obilježio Dan ove visokoškolske ustanove i krsnu slavu – Svetog Petra Cetinjskog.

Dekan Pravnog fakulteta Radomir Lukić istakao je da je ova ustanove „kičma pravnog obrazovanja“ za istočni dio Republike Srpske i za zajedničke institucije BiH.

„Značaj našeg fakulteta je veliki i svjesni smo te obaveze, tako da se u teškim vremenima trudimo da udovoljimo onome što se od nas očekuje“, rekao je Lukić novinarima i dodao da se od studenata ovog fakulteta traži uporan rad i posvećenost.

On je naveo da je sve manje brucoša, te da se ove godine promoviše 65 diplomiranih pravnika koji su završili prvi ciklus studija, 18 magistara pravnih nauka i mastera prava.

Prema njegovim riječima, Pravni fakultet radi od 1994. godine i za to vrijeme upisalo se više od 7.000 studenata, diplomiralo je njih 1.400, pet doktorata nauka i 41 magistar pravnih nauka i mastera prava.

Lukić je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima s obzirom na vremena, uslove i okolnosti.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, koji je i kum slave, istakao je da je Pravni fakulet na Palama izrastao u snažnu instituciju, čijem su razvoju doprinijeli njegovi dekani.

On je naglasio da svi pravni fakulteti u Srpskoj školuju ljude koji treba da imaju dodatno vaspitanje i dodatni program koji treba da štiti jezik, pismo, običaje i baštinu koju imaju.

„Dodatno vaspitanje se može ostvariti ako u sve fakultete obavezno uvedemo izučavanje jezika barem jedan semestar, bez obzira koji je to fakultet. Treba da imaju elemente istorije, jezika, elemente određenih kulturnih dobara“, ističe Kuzmanović.

Diplomirani pravnik Branislava Petković, koja je ostvarila prosjek 9,68, rekla je da je studirala u odjeljenju u Bijeljini i da je nekoliko godina bila student generacije.

„Bilo je zahtjevno s obzirom da naš fakultet insistira na kvalitetu znanja i cilj je da mi iza naše diplome stojimo sa svojim znanjem, a ne samo zvanjem na papiru, tako da smo uz pomoć i podršku profesora, asistenata uspjeli da se izborimo sa svim izazovima koji su bili pred nama“, navodi Petkovićeva.

Nakon vjerskog obreda i lomljenja slavskog kolača, održana je svečana akademija na kojoj su dodijeljene diplome svršenim studentima prvog ciklusa, magistrima prava i magistrima pravnih nauka, na kojoj su prisustvovali brojni gosti iz javnog i političkog života.

(www.palelive.com / Srna / Foto Vasić)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare