Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama u srijedu je vjerskim obredom svečano obilježio Dan ove visokoškolske ustanove i krsnu slavu – Svetog Petra Cetinjskog.

Vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta na Palama Radislav Lale rekao je da ujedno obilježavaju i 72 godine postojanja Pravnog fakulteta jer baštine tradiciju Sarajevskog pravnog fakulteta koji je osnovan 1946. godine.

On je dodao da obilježavanje krsne slave govori o tome da Pravni fakultet vodi računa i o tradiciji.

Govoreći o radu ove ustanove, Lale je naveo da je u proteklom periodu zaključeno niz sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa pravosudnim institucijama.

“U planu je zaključenje takvih sporazuma sa organima lokalne samouprave i državnim institucijama Republike Srpske i BiH. Na taj način vršimo organizaciju našega nastavnog procesa u smislu da se polako približavamo unapređenju koncepta dualnog sistema obrazovanja, gdje ćemo pokušati da napravimo spoj teorije i prakse”, izjavio je Lale novinarima nakon lomljenja slavskog kolača.

Lale je dodao da će na taj način studenti slušati nastavu na fakultetu, praksu raditi u pravosudnim i drugim institucijama i nakon završetka studija biti sposobni da se efikasno uključe u sistem rada.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, koji je i kum slave, rekao je da Pravni fakultet radi od 1994. godine, ali da nastavlja svoju tradiciju od prije 72 godine, jer je bio dio fakulteta u Sarajevu koji je tokom egzodusa izmješten.

Kuzmanović je istakao da je ovaj fakultet poznat ne samo u Srpskoj, nego i u Srbiji, Crvoj Gori, Makedoniji.

On je naglasio da je ovaj fakultet rasadnik kadrova koji mogu, hoće i znaju da štite Republiku Srpsku, da će svi oni biti buduće sudije, tužioci “u čijim rukama će biti pravda koja se dijeli”.

Nakon lomljenja slavskog kolača, održana je svečana akademija na kojoj su dodijeljene diplome svršenim studentima prvog ciklusa, magistrima prava i magistrima pravnih nauka, a kojoj su prisustvovali brojni gosti iz javnog i političkog života.

 

Promovisan 91 diplomirani pravnik, magistar i master prava

Svečanom akademijom povodom Dana i krsne slave Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je na Palama promovisan 91 diplomirani pravnik, magistar pravnih nauka i master prava.
Vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radislav Lale je rekao da su promovisali 81 diplomiranog pravnika, devet magistara pravnih nauka i jednog master prava, te da je to prosječan broj diplomiranih svršenih studenata koje obezbjeđuju svake godine, ali i dovoljan da zadovolji sve potrebe koje imaju Republika Srpska i BiH.

Lale je istakao da je promocija diplomiranih pravnika dokaz da je ovaj fakultet postao prepoznatljiv u zemlji i regionu, te da je jedan od stubova sistema visokog obrazovanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Republike Srpske i BiH.

Prema njegovim riječima, Pravni fakultet ovom promocijom doprinosi razvoju društva jer daje najkvalitetnije pravničke kadrove koji će biti spremni i sposobni da odovore pravno-političkim i socijalno-ekonomskim zahtjevima koje danas postavljaju moderno društvo i pravnička profesija.

“U tom pogledu postali smo i jedan od faktora zadržavanja mladih ljudi na Sarajevsko-romanijskoj regiji”, naveo je Lale.

Za najboljeg diplomiranog studenta prava u generaciji 2017/2018. godine izabran je Miloš Tošić iz Bijeljine sa prosjekom ocjena 9,74 koji je rekao da je na Pravnom fakultetu stekao kvalitetno znanje koje će koristiti dalje u struci.

Tošić je dodao da trenutno volontira u Osnovnom sudu u Bijeljini, da je upisao master studije prava na Palama, te da mu je najzanimljiviji segment građansko pravo.

Dodijeljene su i nagrade studentima koji su na svojoj godini studija ostvarili najbolji uspjeh, te su najbolji studenti druge godine Nadežda Drašković, Jovana Marković i Katarina Klačar.

Najbolji studenti treće i četvrte godine su Marijana Nikić i Branko Hadži Stević.

Današnjoj promociji na Pravnom fakultetu prisustvovali su predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dekan Pravnog fakulteta u Nišu, te brojni gosti iz javnog i političkog života.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments