Obilježene tri decenije od formiranja Vojske Republike Srpske

0

BIJELJINA – Svečanim defileom zastava slavnih ratnih jedinica Vojske Republike Srpske kroz grad danas je u Bijeljini obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Srpske.

Defile je išao od kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ do gradskog trga, gdje su vijence položili predstavnici grada Bijeljina, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Boračke organizacije.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da su se danas poklonili ratnim zastavama pod kojima su srpski borci vodili teške bitke u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Vojska Republike Srpske je i osnovana zato da bi branila otadžbinu i zaštitila svoj narod. Herojskim i junačkim podvizima naši momci ostali su na položaju, nisu ustuknuli i sigurno su ponosni što smo danas ovdje“, rekao je Stevanović i dodao da je iz Semberije poginulo 1.050 boraca, čije su fotografije izložene u Spomen-sobi u Bijeljini.

Pukovnik Darko Bijelić, zamjenik komandanta Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka rekao je da ovaj puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

„Ponosno smo nosili zastave ratnih jedinica – semberskih, majevičkih, posavskih brigada, Mješovitog artiljerijskog puka i svih slavnih jedinica Vojske Republike Srpske. Do 12. maja, kada predviđamo centralno obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske u Banjaluci, u kasarni `Kozara`, ovaj značajan jubilej obilježićemo i u ostalim gradovima Srpske“, naveo je Bijelić.

On je najavio da je planirana promociju knjige o Vojsci Republike Srpske i svečana akademija koja će biti održana uoči 12. maja u Banskom dvoru u Banjaluci.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je da je visoka cijena plaćena za slobodnu Republiku Srpsku, te da je obaveza svih sistemska borba za bolji položaj boračkih kategorija.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su hor „Srbadija“ i glumci Gradskog pozorišta, a obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, narodni poslanik Dragan Knežević, predstavnici javnog života i mnogobrojni građani.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare