Обиљежене 32 године од погибије припадника чете „Петар Пандуревић“

0
ПАЛЕ, 8. ЈУНА /СРНА/ - На Палама су данас обиљежене 32 године од страдања 14 бораца чете "Петар Пандуревић" који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевић.

На Палама је данас служен помен и положени су вијенци поводом 32 године од страдања 14 бораца чете Војске Републике Српске „Петар Пандуревић“, који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевићу.

Заједно са саборцима, 8. јуна 1992. године погинуо је и њихов командант Петар Пандуревић.

„Нажалост, Жепа је била производ губитка бораца чете `Петар Пандуревић` који су, храбро се борећи, одбранили линије на Требевићу од напада муслиманских страна“, рекао је потпредсједник Удружења чете „Петар Пандуревић“ Пуниша Лучић који је био и командант вода чете.

Он је упитао зашто нико никада није одговарао за све што се десило.

Лучић рекао је да се никада не смију заборавити тековине Одбрамбено-отаџбинског рата у којима су људи, борци својом крвљу исписали границе које сада чувамо.

Предсједник мјесне Борачке организације Станица Пале Боро Петровић рекао је новинарима да настоје одржати традицију и очувати успомене на погинуле борце.

Да би одржали традицију, Петровић је рекао да мјесна борачка организација и мјесна заједница Станица Пале организују турнир у малом фудбалу посвећен чети „Петар Пандуревић“ како би на тај начин приближили д‌јеци оно што се дешавало током Одбрамбено-отаџбинског рата и да би сачували сјећање на борце.

Петровић је истакао да и даље треба очувати и бити уз Републику Српску да би народ могао да живи на својим просторима.

ПАЛЕ, 8. ЈУНА /СРНА/ – Начелник општине Пале Бошко Југовић данас на обиљежавању 32 године од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“ који су убијени у нападу муслиманских снага на српске положаје на Требевић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да данас одају почаст погинулим борцима мјесне заједнице Станица Пале, јер су дали животе за одбрану Републике Српске као нешто најсветије.

Он је подсјетио да је веома импресивно оно што је урадила чета „Петар Пандуревић“ за одбрану Сарајевско-романијске регије и Републике Српске и зато је важна култура сјећања и саборност да се обрани у миру оно што су ти хероји у рату.

Југовић је навео да се треба окупљати око Републике Српске, показати јединство, као што ће то бити и на Свесрпском сабору у Београду.

Муслиманске снаге извршиле су 8. јуна 1992. године напад на српске положаје у тренутку сахране 45 бораца који су убијени 4. јуна у Жепи.

Јаке непријатељске снаге покушале су да пробију ослабљену одбрамбену линију на Требевићу и продру у дубину српске територије. У нападу је погинуло 14 бораца ове чете, заједно са командантом.

Чета „Петар Пандуревић“ формирана је почетком Одбрамбено-отаџбинског рата. Имала је 200 бораца, чувала је српске положаје на Требевићу и ратовала на бројним ратиштима широм Републике Српске.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare