Obilježene 24 godine od formiranja bataljona Vojne policije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Veterani Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa obilježili su danas u Istočnom Sarajevu Dan 4. bataljona Vojne policije, odnosno 24 godine od njenog formiranja.
Tim povodom služen je pomen poginulim i umrlim pripadnicima ovog bataljona, a potom su u Spomen-sobi cvijeće položili preživjeli pripadnici, porodice poginulih i umrlih boraca, te predstavnici vlasti.

Ove godine održana je i svečana akademija na kojoj su se preživjeli prisjetili ratnog puta ove jedinice.

Na akademiji su uručena priznanja kolektivima i pojedincima koji pomažu rad Udruženja veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa, a bilo je riječi i o daljim planovima Udruženja.

Sekretar Udruženja Dragan Pjević izjavio je Srni da je u ratu poginulo 13 pripadniika ove jedinice, među njima i njen komandant kapetan Nedeljko Lizdek, dok je oko 100 ranjeno.

On je istakao da je jedinica, uz uobičajne vojno-policijske zadatke, bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta, sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od agresije.

„Treskavica, Igman, Bjelašnica, Mojmilo, Nišićka visoravan samo su neka od mjesta gdje smo bili angažovani. Jedinica je bila angažovana i na otkrivanju i sprečavanju kriminalnih aktivnosti u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa“, rekao je Pjević.

Prema njegovim riječuima, glavni zadatak Udruženja je briga o porodicama poginulih i umrlih drugova.

Prije početka ratnih dejstava jedinica je bila u sastavu 288. bataljona Vojne policije JNA /bivša 7. armijska oblast/, koja je bila smještena u sarajevskoj kasarni „Viktor Bubanj“.

Ovu kasarnu jedinica je napustila 23. maja 1992. godine i bila izmještena u selo Tvrdimići, u okolini Tilave, a 25. maja Bataljon se prvi put postrojava, pa se taj dan i proslavlja kao zvanični Dan 4. bataljona Vojne policije.

Kraj rata jedinica je dočekala na igmanskom ratištu u selu Bjelovac, odakle se povukla u januaru 1996. godine.

Pripadnici ove jedinice pomogali su i stanovništu Srpskog Sarajeva koje je odlučilo da napusti naselja koja su prema Dejtonskom sporazumu pripala Federaciji BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare