Obilježene 23 godine fočanskih brigada

0

FOČA – Fočanske brigade Vojske Republike Srpske uspjele su da odbrane srpski narod u Foči, ali su stizale i na druga ratišta širom Srpske, istaknuto je na obilježavanju Dana fočanskih brigada – 8. aprila.

Kroz fočanske brigade, čije su prve jedinice formirane na današnji dan 1992. godine, prošlo je oko 3.000 boraca, a blizu 500 dalo je život za Srpsku.

Povodom 23 godine od formiranja fočanskih brigada, delegacije su položile cvijeće i upalile svijeće na centralno spomen-obilježje, a organizovana je i posjeta spomen-sobi u Gradskom muzeju.

Nekadašnji komandant jednog od bataljona Boro Ivanović kaže da su fočanski borci imali težak zadatak da odbrane teritoriju fočanske opštine, koja je bila jedna od najvećih u bivšoj Jugoslaviji.

„Prijetila nam je opasnost etničkog čišćenja i ponosni smo što smo odbranili narod. Osnovna briga su nam porodice poginulih i ratni vojni invalidi, kojih ima dosta i koji su u teškom položaju. Društvo, možda iz ekonomskih razloga, ne brine dovoljno o borcima koji su donijeli slobodu narodu“, rekao je Ivanović.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Srđan Stanković rekao je da borcima najčešće nedostaju godine staža za penziju i da im najteže pada što, za razliku od njih, oni koji nisu učestvovali u ratu uglavnom imaju zaposlenje.

„Prema zakonu o pravima boraca, prioritet imaju porodice poginulih boraca, zatim borci invalidi do četvrte kategorije, a tek onda demobilisani borci, a kad će to biti ne znamo“, rekao je Stanković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare