Obilježene 22 godine od zločina na Papratnoj njivi

0

FOČA – Na Papratnoj njivi kod Foče danas su obilježene 22 godine od stradanja 42 srpska borca i civila, koje su iz zasjede ubili pripadnici muslimanske vojske.

Kod spomen-obilježja stradalima služen je parastos, a cvijeće su položile delegacije lokalne zajednice, opštinske Boračke organizacije i porodice poginulih.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije u Foči Srđan Stanković podsjetio je da za ovaj zločin nad Srbima niko još nije odgovarao.

„Prema našim saznanjima, niko nije ni ispitan, niko nije ni svjedočio, nikoga ni Sud ni Tužilaštvo nisu pozvali. Boračka organizacija traži ispitivanje slučaja“, rekao je Stanković.

Predsjednik Skupštine opštine Foča Radojica Mlađenović rekao je da očekuje da će nadležne institucije Republike Srpske i Boračka organizacija biti uporne, da bi se zločinci izveli pred lice pravde.

Na spomeniku na Papratnoj njivi, udaljenoj 25 kilometara od Foče, ispisana su imena 21 vojnika i isto toliko civila.

Na starom makadamskom putu Kalinovik – Miljevina, na današnji dan 1992. godine, pripadnici muslimanske vojske iz zasjede su, mitraljeskom paljbom, „osama“ i „zoljama“, napali kamion Vojske Republike Srpske /VRS/ koji je, pored vojnika, prevozio i civile iz Kalinovika, Trnova i Miljevine.

Svi koji su bili na kamionu su poginuli, a mnogi od njih su izgorjeli, tako da su teško identifikovani.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare