Obilježene 22 godine od osnivanja Devetog odreda Specijalne policije

0

FOČA – Služenjem parastosa ispred centralnog fočanskog Spomenika poginulim borcima i civilima iz posljednjeg rata, te polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća, veterani Devetog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske obilježili su danas 22 godine od formiranja ovog odreda.Veteran Devetog odreda Pajo Parica podsjetio je da je ova jedinica organizovana pred kraj rata za vrijeme najžešćih borbi.

„Najupečatljivije u sjećanju su nam ostali Treskavica i trnovsko ratište na kojem smo vodili svakodnevne borbe sa pripadnicima takozvane Armije BiH koji su uz pomoć NATO snaga svim silama upirali da naprave transverzalu između Sarajeva i Goražda. Ne znamo ni sami kako smo uspjeli da se izborimo, ali smo izdržali i stvorili smo Republiku Srspku“, rekao je Paprica.

Obilježavanju godišnjice Devetog odreda prisustvovao je i general LJubiša Borovčanin, koji je u vrijeme osnivanja ove jedinice bio zamjenik komandanta Specijalne brigade policije.

„Uzbuđen sam pošto sam nakon 19 godina u Foči. Deveti odred je zajedno sa ostalim odredima i pripadnicima Vojske Republike Srpske stvarao Republiku Srpsku“, istakao je Borovčanin.

Sjenima poginulih fočanskih boraca poklonio se i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

„Pripadnici ovog odreda poseban doprinos su dali u junu 1995. godine za odbranu Sarajevsko-romanijske regije, ali u tokom čitavog rata, bez obzira u kojim su jedinicama ratovali“, rekao je Savčić.

Obilježavanju u Foči prisustvovali su i pripadnici Specijalne antiterističke jedinice Policije Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare