Obilježena slava opštine

0

VIŠEGRAD – Služenjem Svete liturgije u Hramu Uspenija Presvete Bogorodice i lomljenjem slavskog kolača, u Višegradu je obilježena krsna slava opštine – Mala Gospojina.

Nakon liturgije, od Hrama Uspenija Presvete Bogorodice do zgrade opštine u Andrićgradu prošla je litija u kojoj je učestvovao veliki broj građana.

Obred lomljenja slavskog kolača obavilo je lokalno sveštenstvo u prisustvu zaposlenih u opštinskoj upravi i brojnih gostiju.

Protojerej Aleksandar Topalović rekao je da se obilježavanjem krsne slave pokazuje jedinstvo i odanost pravoslavnoj vjeri.

“Svi stanovnici danas osjećaju da su kao jedno, da nema razlika i zato se nadam da će naša molitva biti uvažena pred prestolom Gospodnjim, da će nas štiti i čuvati da budemo dobri hrišćani i Srbi koji će očuvati tradiciju i međusobnu ljubav”, istakao je Topalović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević izrazio je zadovoljstvo što obilježavanju slave opštine prisustvuje veliki broj gostiju iz drugih sredina.

“Imali smo bratimljenje sa tri grada, sa Kosovskom Mitrovicom i Zvečanom sa Kosmeta i ruskim Zvenigradom. Osim Obrenovca, Lazarevca i Vršca, sada imamo još tri nove bratske opštine. Ovo je velika stvar za našu opštinu, proširujemo prijateljstva na zadovoljstvo svih Višegrađana”, rekao je Đurević.

On je naglasio da opština ima podršku Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika u realizaciji projekata, podsjećajući da je Vlada odobrila sredstva za dva značajna projekta – izgradnju kanalizacije u naselju Okolišta i vodovoda u naselju Prelovo.

Đurević je rekao da je opština dobila obećanje Vlade Republike Srpske za rekonstrukciju glavne ulice za koju se priprema tenderska dokumentacija i izrazio očekivanje da će u narednih mjesec dana biti objavljena javna nabavka.

U okviru slavskih svečanosti, u Višegradu je danas organizovan prijem za penzionere opštinske uprave Višegrad.

Đurević je na sinoćnjoj svečanoj akademiji povodom krsne slave uručio opštinsku povelju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović i zaslužnim građanima ove lokalne zajednice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments