Obilježena krsna slava i 25 godina postojanja Hidroelektrane

0

VIŠEGRAD – Preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada za 25 godina ostvarilo je proizvodnju 22.825 gigavat časova električne energije, što predstavlja veliki uspjeh firme koja je u proteklom periodu bilježila pozitivan trend poslovanja, rekao je direktor preduzeća Mile Lakić.

Lakić je istakao da je Hidroelektrana Višegrad postala stabilan i pouzdan snabdjevač električne energije u Republici Srpskoj, te da je „najprofitabilnije preduzeće sa najmanje zaposlenih po megavat času“.

„Naši planovi su održavanje pogonske spremnosti u procesu proizvodnje električne energije. Očekujemo da sa Vladom Republike Srpske konkretnije krenemo u konačnu realizaciju projekta objekata na rijeci Drini“, rekao je Lakić.

On je zaposlenima čestitao krsnu slavu Svetog Savu i 25 godina rada preduzeća.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Hidroelektrana Višegrad ponos grada, regije, ali i Srpske.

Golićeva je istakla da Hidroelektrana Višegrad vodi računa o zaštiti životne sredine i ispunjava sve ekološke standarde, te izrazila zadovoljstvo što to preduzeće zapošljava 252 radnika, a ujedno „najmanje radnika po megavat satu“.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić istakla je veliki doprinos ove „Hidroelektrane“ u Srpskoj.

„Ovdje je racionalno proizvedena električna energija sa najnižom cijenom koštanja u elektroenergetskom sistemu“, rekla je Milekićeva i dodala da je ponosna na sve projekte, među kojima je projekat procurivanja vode, koji je uspješno završen.

Tokom svečanosti povodom obilježavanja jubileja, prikazan je film koji govori o Hidroelektrani Višegrad od početka poslovanja do danas.

Uprava preduzeća je povodom 25 godina rada Hidroelektrane Višegrad dodijelila zahvalnice i priznanja za poseban doprinos u poslovnom uspjehu Vladi Republike Srpske, Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Srpske, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Elektroprivredi Srpske i Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda.

Hidroelektrana Višegrad, poslije četiri godine gradnje, puštena je u rad 25. novembra 1989. godine, instalisane snage 315 megavata.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare