Obilježena krsna slava grada Istočno Sarajevo

3

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je, povodom slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u istoimenom hramu u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, nakon čega je upriličeno lomljenje slavskog kolača i svečana litija.

Mitropolit je u besjedi istakao da se grad Istočno Sarajevo svaki dan gradi i da sve ljepše izgleda, te čestitao krsnu slavu Gradskoj upravi i stanovnicima.

„Neka Gospod molitvama Svetog Petra i dalje nadahnjuje da grad izgradimo do vrhunca, ali je najvažnije da ne gradimo samo građevinski, nego da u njemu gradimo svetinje, hramove Božije u kojima ćemo se mi, kao vjerni narod, oblikovati kao sveti narod. Grad bez hramova je kamena prašuma“, istakao je mitropolit Hrizostom.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je novinarima da je danas veliki dan za ovaj grad, napomenuvši da je period između dvije slave bio plodotvoran za grad, te da je obilježen brojnim uspjesima, kako Gradske uprave, tako i stanovništva svih šest opština.

„Mislim da je mitropolit Sveti Petar Dabrobosanski sigurno važna ličnost za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu i u tom pogledu smatram da je važno da njegov lik i djelo proslavljamo i u ovom vremenu. Ono što želim da poručim mom nasljedniku i novoj gradskoj upravi je da budu blizu Crkve, da imaju dobru saradnju sa Mitropolijom dabrobosanskom, te da i ubuduće proslavljaju slavu grada na dostojanstven način“, istakao je Vuković.

Vuković je napomenuo da su, zbog sahrane prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika, otkazane druge planirane svečanosti povodom obilježavanja krsne slave grada.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić čestitao je krsnu slavu grada svim građanima Istočnog Sarajeva, uz poruku da bi trebalo da se podsjete na lik i djelo mitropolita koji je stradao za Srpsku pravoslavnu crkvu i vjeru.

„Mitropolit je luča koja gori i koja nas obasjava jer njegovo djelo je tako veliko da smo mi Srbi, pogotovo Srbi iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva dužni da ga često spominjemo kao primjer i uzor kojeg bi trebalo da se svi držimo“, istakao je Lučić.

On je naveo da grad Istočno Sarajevo krsnu slavu obilježava sa radošću i veseljem, napominjući da je ovo stabilna lokalna zajednica koja je spremna za saradnju kako sa opštinama iz sastava grada, tako i sa Vladom Republike Srpske, ali i zajedničkim institucijama BiH.

„Imamo tradiciju dugo 27 godina, ponosni smo na to, kao i na naše stanovnike. Svi zajedno bi trebali da se potrudimo da naš grad dalje razvijamo i da bude jedan prepoznatljiv administrativni, kulturni, sportski, obrazovni i privredni centar Republike Srpske jer to zaslužuju stanovnici Istočnog Sarajeva i sarajevski Srbi koji su u proteklom periodu dali nemjerljiv doprinos u nastajanju i opstanku Republike Srpske“, naglasio je Lučić.

Liturgiji u hramu u Vojkovićima, kao i litiji, osim predstavnika gradske vlasti, prisustvovali su i načelnici opština Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i Istočna Ilidža Marinko Božović, narodni poslanici Nataša Kulašinac i Aleksandar Glavaš, kao i predstavnici privrednog i javnog života grada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Kakva all star ekipa okreće hljeb, boktemazo!

Bože oprosti.

Gdje je taj grad Istocno Sarajevo? Meni samo nije jasno sta Pale imaju zajednicko sa tom firmom osnivaca RS-a???