Obilježena krsna slava Boračke organizacije

0

Boračka organizacija opštine Pale danas je obilježila krsnu slavu – Mitrovdan, te je tim povodom služen parastos poginulim borcima u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Petar Klisara čestitao je slavu svim borcima Republike Srpske, ističući da je ovo dan kada se sjećaju poginulih i ranjenih saboraca.

On je rekao novinarima da im je zadatak da poboljšaju rad Boračke organizacije, omasove prisustvo boraca i da se, na jedan način, kroz skromne doprinose oduže porodicama stradalih i ratnih vojnih invalida, pružajući im potrebnu pomoć.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić izjavio je da se svaki dan treba podsjetiti na ono što je dovelo da danas imaju opštine u sastavu grada, te da nikada ne treba zaboraviti ljude koji su braneći Republiku Srpsku, branili svoje porodice, domove, kuće.

„Svi ti ljudi, borci, doveli su do toga da je Republika Srpska danas stvorena. Mi treba da je vodimo“, naveo je Ćosić i dodao da je obaveze grada Istočno Sarajevo da, zajedno sa opštinama u svom sastavu, u kontinuitetu budu podrška boračkim organizacijama.

Ćosić je rekao da je i za Boračku organizaciju Pale, i sve boračke organizacije, bitna uspomena na 536 boraca sa Pala, ali i onih 23.000 boraca Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su utkali živote za Republiku kakva je danas.

Gradonačelnik se nada da generacije poslije njih neće zaboraviti obilježavanje ovakvih datuma, ali i da se svaki dan sjećaju na doprinos sve i jednog srpskog borca u odbrani Republike Srpske.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu Boračkoj organizaciji Republike Srpske, koja, kako je rekao, okuplja sve koji su zaslužni za postojanje Srpske.

„Boračka organizacija sa nama njeguje sve ono što je bitno, a to je tradicija odbrambeno-otadžbinskog rata. Borci su odbranili Republiku koja danas pruža mir i slobodu“, rekao je Jugović.

On je dodao da se oko centralnog spomenika na Palama nalaze uklesana imena boraca, o kojima treba pričati i prenositi na mlade naraštaje kako bi i oni u budućnosti s koljena na koljena prenosili ono najsvjetlije, a to je priča o slobodi, srpstvu i svemu što njeguje tradicija srpska.

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama prelomljen je slavski kolač, a vijence na centralni spomenik položili su predstavnici Boračke organizacije, delegacije opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, pripadnici policije, SUBNOR-a, Crvenog krsta i saborci.

Nakon polaganja vijenaca, u Kulturno-sportskom centru Pale održana je svečana akademija uz prigodan kulturno-umjetnički program.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare