Obilježena krsna slava Boračke organizacije

0

Parastosom poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, koji je služen u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim borcima i slavskim obredom, opštinska Boračka organizacija obilježila je danas krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina čestitao je Mitrovdan svim članovima ove organizacije, porodicama poginulih boraca, demobilisanim borcima, poželjevši da ovaj praznik proslave u zdravlju i miru na dostojanstven način, kao što su to činili i prethodnih godina.

On je rekao da je ovo dan kada je potrebno sjetiti se svih koji su dali ono najvrednije što su imali – svoje živote za odbranu Republike Srpske, kao najvažnije tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Uvijek moramo imati u mislima, u sjećanju da je više od 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske i policije ugradilo svoje živote u stvaranje Srpske i za odbranu svog naroda”, naveo je Parađina novinarima nakon polaganja vijenaca poginulim borcima na centralnom spomeniku.

Prema njegovim riječima, na području opštine Pale, kroz program potpunog stambenog zbrinjavanja, koji je započet 2007. godine, Boračka organizacija je među prvima u Republici riješila problem najugroženijih ili najprioritetnijih kategorija iz reda porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Parađina je dodao da je Boračka organizacija na Palama napravila zavidne rezultate i uz pomoć lokalne zajednice zaposlila više od 50 djece poginulih boraca, a prioritetno treba zaposliti još oko 20 djece.

“Ozbiljan društveni problem jeste zapošljavanje boračkih kategorija, djece poginulih boraca i demobilisanih boraca, jer još postoje u društvu propisi koji nalažu da se mora vrednovati stručnost, profesionalnost, znanje i status koji podrazumijeva život dat za Republiku Srspku i koji mora biti ispred svake partijske knjižice”, istakao je Parađina.

On je podsjetio da Boračka organizacija radi na njegovanju tradicije, čuvanju tekovina i svih vrijednosti, jer se heroji rata ne smiju zaboravi i moraju biti u trajnom sjećanju svih sadašnjih i budućih generacija.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu Boračkoj organizaciji Republike Srpske, koja, kako je rekao, okuplja sve koji su zaslužni za postojanje Srpske.

On je naglasio da se aktivnost na zapošljavanju djece poginulih boraca mora nastaviti jer ono što je urađeno u prethodnom periodu nije dovoljno, te napomenuo da je ove godine napravljen izvjestan pomak i kroz programe Zavoda za zapošljavanje i pripravnike obuhvaćen jedan broj djece poginulih boraca.

Slava Brezo, supruga poginulog borca Željka Breza, kaže da se paljanska Boračka organizacija zalaže za zapošljavanje djece i za stambeno zbrinjavanje, te da njeguju duh odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Kao supruga poginulog borca, uz pomoć Boračke oganizacije riješila sam problem stambenog zbinjavanja. Nadam se da će tako biti i sa ostalim porodicama”, rekla je Brezo.

Vijence na centralni spomenik položili su predstavnici Boračke organizacije, delegacije opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, saborci, pripadnici policije, SUBNOR-a i Udruženja penzionera Pale.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se
Obavjesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments