Obilježena krsna slava “Belih vukova”

0

Članovi Udruženja boraca “Beli vukovi” danas su na Palama proslavili krsnu slavu – Svetog mučenika Trifuna služenjem parastosa za poginule pripadnike ove jedinice, polaganjem vijenaca na centralnom spomeniku palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i spomenik komandantu ove specijalne jedinice Srđanu Kneževiću.

Vijence su položili Dragoljub Reljić, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rukovodstvo grada Istočno Sarajevo, te opštine Pale, Istočni Stari Grad, kao i predstavnici “Belih vukova”, predstavnici SUBNOR-a i drugih boračkih organizacija Srpske.

Predsjednik Udruženja Janko Šešlija rekao je da svake godine pripadnici ove specijalne jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa na današnji dan proslavljaju krsnu slavu i ujedno se pomole za svoje poginule saborce, ali i za sve ostale poginule borce Vojske Republike Srpske.

“Ovaj datum nam mnogo znači, jer smo ga dobili u ratnom vihoru 1994. godine, kada je pokojni komandant Vlado Lizdek rekao da možemo da opstanemo na velikim minusima i niskoj temperaturi samo kao beli vukovi”, dodao je Šešlija.

On je naglasio da je oko 20 boraca iz njihove jedinice dalo svoje živote, a više od 50 je bilo ranjeno, te da su odlikovani Ordenom Petra Mrkonjića.

Prema njegovim riječima, obilježavaju danas i Dan njihove jedinice, te da bi Republika Srpska trebalo da više vodi računa o boračkoj populaciji jer se oni nalaze u položaju koji nije dobro iskristalisan, a podnijeli su najveći teret za stvaranje Srpske

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je danas prilika da se svi podsjete na ovu elitnu jedinicu, poručivši da je opštinska vlast uvijek uz njih.

“Želim da im čestitam slavu jer su `Beli vukovi` imali ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske i stvaranju teritorija koju danas pokriva Srpska. Zadovoljstvo je vidjeti da ovi pripadnici koji se danas sastaju i njeguju drugarstvo, prisjećajući se uspomena jer tu leži snaga”, istakao je Jugović.

On je dodao da treba čuvati sjećanje na stradale koji su dali svoj život za Republiku Srpski i samim tim pokazujemo da štitimo interese Srpske u kojoj danas svi zajedno živimo.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da se opština Pale i Istočno Sarajevo sa ponosom prisjećaju lika i dijela Srđana Kneževića, njegove akcije i zasluge “Belih vukova” u stvaranju Republike Srpske.

Vučetić je naglasio da je Srđan Knežević iznjedren sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, svojim djelima, vođenjem elitne jedinice značajno je doprinio u stvaranju Srpske.

Tokom obilježavanja krsne slave slomljen je slavski kolač, a predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” iz Bijeljine Petar Cvjetinović rekao je da su došli na slavu “Belih vukova” jer je to njihovo bratsko udruženje sa kojima imaju dugogodišnju saradnju.

“Ubijeni su naši komandanti LJubiša Savić Mauzer i Srđan Knežević tako da nas veže isti problem, a ne samo drugarstvo. Situacija boračke populacije je veoma teška”, rekao je Cvjetinović i apelovao da vlast borcima omogući bar osnovne potrepštine za život.

Specijalna jedinica “Beli vukovi”, čiji je komandant bio Srđan Knežević, formirana je 1993. godine.

Za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu, a jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments