Obilježen Svjetski dan voda

0

ISTOČNO SARAJEVO – Komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Istočnog Sarajeva obilježilo je danas 22. mart – Svjetski dan voda, u okviru realizacije projekta prekogranične saradnje između Srbije i BiH „Smanjenje otpadnih voda i zaštita životne sredine u opštini Ub i Istočnom Sarajevu“, ukupne vrijednosti oko 311.000 evra. Ovim projektom predviđeno je oko 175.000 evra „Vodovodu i kanalizaciji“ za nabavku specijalnog kombinovanog vozila za otčepljenje kanalizacione mreže i druge propratne aktivnosti, a oko 135.000 evra preduzeću „Đunis“ iz Uba za nabavku opreme za smanjenje gubitka vode, od čega EU finansira 80 odsto, a ostatak ova dva preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora „Vodovoda i kanalizacije“ Jovan Katić rekao je da je situacija na području koje ovo preduzeće snadbijeva vodom za piće više nego zadovoljavajuća, što govori broj uzoraka koji zadovoljavaju kriterijume propisane pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode.

On je dodao da se za kontrolu vode brine Služba za kontrolu i distribuciju vode u toku svakodnevnih aktivnosti, te da vrši kontrolu hlora, kao i ostalih parametara koji utiču na standardizaciju vode.

Direktor „Đunisa“ iz Uba Zoran Sitarica rekao je da u ovom gradu gubitak vode iznosi oko 50 odsto, što je mnogo, te da se nada, da će uz pomoć kolega iz Istočnog Sarajeva, koji bi trebalo da ih obuče da rade na opremi predviđenoj projektom, vremenom smanjiti te gubitke, čime će se smanjiti i otpadne vode.

Portparol projekta Nadežda Stolica rekla je da se Svjetski dan voda obilježava već 20 godina, a ove godine pod sloganom „Upravljanje otpadnim vodama“.

Ona je navela da će, prema podacima UN, do 2025. godine dvije trećine čovječanstva osjetiti ozbiljan nedostatak vode, dodavši da je procjena stručnjaka da oko 1,1 milijarda ljudi nema pristup vodi za piće, a 2,5 milijardi nema obezbijeđene elementarne sanitarne uslove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare