Obilježen međunarodni dan tolerancije

0

Misija OEBS-a u BiH danas je u Osnovnoj školi „Pale“ u Palama organizovala pedagošku radionicu „Da sam čarobnjak/predsjednik ili predsjednica“, sa ciljem da sa roditeljima, učenicima, nastavnicima promovišu toleranciju, dijalog i suživot. Radionica je održana povodom Međunarodnog dana tolerancije – 16. novembra.

Službenica za pitanje obrazovanja Misije OEBS-a u BiH Suzana Škobo naglasila je da su danas imali završnu aktivnost Projekta „Živjeti zajedno“ koji je ove godine fokusiran na šest osnovnih škola u Istočnom Sarajevi i Kantonu Sarajevo. „Djeca su imala priliku da uče i diskutuju o temama stereotipa, predrasuda, jezičke, etničke i vjerske tolerancije i da prenesu određena znanja“, navela je Škobo.

Profesorka razredne nastave u OŠ „Pale“ Aleksnarda Šumar naglasila je da je ovaj projekat započet prije godinu dana i da su u njega bili uključeni učenici osmog razreda, a sada je uključena cijela škola.

„Sama tolerancija i promocija tolerancije je potrebna jer su djeca, a i mi, naučili mnogo i razmjenili iskustva“, rekla je ona.

Učenica devetog razreda Niklolina Begović istakla je da su oni za danas pripremili prezentaciju o svojoj školi i uspjesima koje su postigli.

Ona je naglasila da su kroz ovaj projekat naučili šta je tolerancija, stereotipi i predrasude i kako da poštuju jedni druge, bez obzira na razlike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare