Obilježen Međunarodni dan nestalih lica

0
Grad Zvornik
Grad Zvornik

ZVORNIK – Polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća na Centralni spomenik za 1.080 poginulih boraca, Gradska organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik obilježila je danas 30. avgust – Međunarodni dan nestalih lica.

Sekretar ove organizacije Milivoje Marković rekao je novinarima da se na području Zvornika traga za još 23 pripadnika Vojske Republike Srpske i 30 civila, te podsjetio da je u ovoj godini pronađeno i identifikovano samo jedno lice koje je bilo pripadnik Vojske Republike Srpske.

Marković je naglasio da je proces traženja nestalih lica posljednjih godina neopravdano spor zahvaljujući neradu Instituta za traženje nestalih lica BiH.

„Nismo zadovoljni radom ovog instituta na nivou BiH, koji ne radi skoro ništa da bi se pronašli nestali Srbi“, rekao je Marković.

On je dodao da su rezultati bili vidljiviji dok su postojali operativni timovi Srpske za traženje nestalih, jer je u tom periodu pronađen veći broj i civila i pripadnika Vojske Republike Srpske koji su nestali u proteklom ratu.

„Od momenta kada je proces traženja prešao u nadležnost Instituta, svjedoci smo da postoji velika opstrukcija i Tužilaštva BiH i Instituta u traženju nestalih osoba srpske nacionalnosti“, rekao je Marković.

On je istakao da upravo zbog tih razloga Gradska organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornika osporava postojanje ovog instituta, jer služi interesima samo jedne – bošnjačke strane.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare