Obilježen dan Vojne policije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pomenom i polaganjem vijenaca u Spomen-sobi u Lukavici i parastosom za poginule i umrle saborce u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, Udruženje veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa obilježilo je danas Dan Četvrtog bataljona Vojne policije.

„Okupili smo se danas i u saradnji sa boračkim organizacijama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, prisjećamo se naših saboraca i obilježavamo dan jedinice. Redovno obilazimo porodice naših poginulih drugova i posjećujemo njihove grobove, a onoliko koliko možemo pomažemo i svima kojima je pomoć danas potrebna“, rekao je jedan od pripadnika čete Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Desimir Rakić.

Pomenu i parastosu, osim pripadnika ove jedinice, prisustvovali su i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža LJubiša Ćosić i Predrag Kovač, potpredsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica, predstavnici boračkih organizacija ovih opština, kao i veterani Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prije početka ratnih dejstava jedinica je bila u sastavu 288. Bataljona Vojne policije JNA, bivše 7. Armijske oblasti koja je bila smještena u sarajevskoj kasarni „Viktor Bubanj“.

Dana 23. maja. 1992. godine jedinica je napustila kasarnu i bila je izmještena u selo Tvrdimići, gdje se prvi put postrojava u formatu bataljona 25. maja i taj dan se proslavlja kao zvanični Dan Četvrtog bataljona Vojne policije.

Uz uobičajne vojno-policijske zadatke, jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od ratnih dejstava neprijatelja.

Pripadnici ove jedinice ratovali su na Treskavici, Igmanu, Bjelašnici, Mojmilu, Nišićkoj visoravni… Jedinica je bila angažovana i na otkrivanju i sprečavanju kriminalnih aktivnosti u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa.

U rejonu Grepka jedinica je bila angažovana u protivterorističkim dejstvima, gdje je na jednom od tih zadataka poginuo komandant bataljona kapetan Nedeljko Lizdek. Osim Lizdeka, još devet vojnih policajaca je ugradilo živote u temelje Republike Srpske.

Kraj rata jedinica je dočekala na igmanskom ratištu, selo Bjelovac, odakle se povukla u januaru 1996. godine. Zadatak jedinice u to vrijeme bio je da pomogne stanovništu tadašnjeg Srpskog Sarajeva koje je zbog Dejtonskog mirovnog sporazuma odlučilo da napusti naselja koja su prema sporazumu pripala Federaciji BiH.

I na tim zadacima po veoma teškim vremenskim uslovima, pripadnici jedinice su pokazali veliku profesionalnost i obučenost. Poslije rata jedinica je nastavila djelovanje u mirnodopskim uslovima.

Jedan dio vojnika 1997. godine potpisuje svoje prve profesionalne ugovore. Tada je jedinica bila u sastavu 505. Motorizovane brigade, koja je bila smještena u kasarni „Miloš Obilić“ na Palama.

Jedinica je u više navrata proglašavana za najbolju četu u sastavu brigade, a 1998. godine 505. Motorizovana brigada proglašena je za najbolju jedinicu u Vojsci Republike Srpske /VRS/, a sve to na osnovu rezultata njene čete koja je podnijela najveći teret na provjerama komisije iz Glavnog štaba VRS.

Zbog brojnih reformi i kadrovskih smanjenja, jedinica se gasi 2003. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare