Obilježen Dan romanijskih brigada

0
Obilježen Dan romanijskih brigada

SOKOLAC – Na Centralni spomenik poginulim borcim u proteklom ratu na Sokocu danas su položeni vijenci u okviru obilježavanja 21. maja, Dana romanijskih brigada, Prve pješadijske i Druge motorizovane koje su prošle skoro sva ratišta u posljednjem otadžbinskom ratu.

Predsjednik Regionalnog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da se danas obilježava 26 godina od formiranja Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade koje su zvanično formirane 21. maja 1992. ukazom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

On je naglasio da je teško reći koliko je boraca prošlo kroz ove dvije brigade jer se stanje često mijenjalo, ali se može reći da je taj broj iznosio od 15.000 do 17.000 boraca.

Prema njegovim riječima, borci ovih brigada mnogo ranije su krenuli u odbranu srpskog naroda jer je Prva romanijska naseljednica 216. brigade bivše JNA koja je 1991. stala u odbranu srpskog naroda u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, te kasnije zajedno sa borcima Druge romanijske brigade na ratištima u BiH.

„Narod Sarajeva i Romanije, organizovan tada oko jedine političke organizacije SDS-a na području Sokoca i cijele regije, ustao je u zaštitu srpskog naroda jer smo bili svjesni da nam se sprema potpuno istrebljenje sa ovih područja“, istakao je Lalić.

On je rekao da su početkom aprila 1992. od prvih sukoba oko Sarajeva i zaštite srpskog naroda u okviru unutrašnjeg i vanjskog prstena borci romanijskih brigada učestvovali u odbrani većine opština na tom području.

„U odbrambeno-otadžbinskom ratu Sokolac je dao 287 poginulih boraca u ove dvije brigade, a na području opštine poginulo je samo šest boraca, što znači da su borci sa Sokoca branili svoju braću i srpsku nejač u svim opštinama sarajevsko-romanijskog ratišta i na području prema Olovu“, istakao je Lalić.

On je naveo da borci ove dvije brigade, kao i borci Sarajevsko-romanisjkog korpusa u čijem okviru su djelovale romanisjke brigade, nisu izgubili ni pedalj zemlje u ratu, ali, su se, nažalost, 1996. morali da povuku sa dijela odbranjenih teritorija.

Lalić je podsjetio da su borci Prve romanijske brigade po izbijanju rata bili na dijelu ratišta Stare Hercegovine, da bi kasnije otišli na sarajevsko ratište, područje Nedžarića i Grbavice, a potom i na Nišićku visoravan.

Prema njegovim riječima, borci Druge motorizovane romanijske brigade, posebno Interventna jedinica, ginuli su na ratištima od Bihaća, Krajine, Semberije, Majevice, Srebrenice, Žepe, Treskavice, sve do hercegovačkog ratišta, a pri tome nisu počinili nijedan ratni zločin, niti ima ljudi koji odgovaraju za to.

Lalić je naglasio da je Sarajevsko-romanijski korpus imao oko 20.000 boraca, a Prvi koprus takozvane Armije BiH u Sarajevu više od 70.000 pripadnika, ali nisu nikada uspjeli da probiju prsten odbrane srpskog naroda.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da su borci Romanije položili živote u temelje Republike Srpske i u odbrani prethodne države Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

„Sa ovih prostora bilo je skoro 300 žrtava u proteklom ratu, a na Sokocu je sahranjeno više od 1.300 boraca i omogućili smo našim sunarodnicima iz drugih krajeva koji nisu mogli da ostanu na svojim vjekovnim ognjištima, da dođu u Sokolac i ova opština ih je raširenih ruku prihvatila sa svim njihovim nevoljama“, rekao je Bjelica.

Stevo Kapović, otac najmlađeg poginulog boraca opštine Sokolac, dobrovoljca Velibora Kapovića /17/, koji je poginuo 13. jula 1992. na goraždanskom ratištu, rekao je da je veoma bitno da se ne zaborave poginuli borci i značajni datumi u odbrani Srpske.

„Mora se priznati da tuga ostaje dok čovjek gleda očima, ali ljepota je pogledati kad imaju oni koji će da kažu svojim poštovanjem, a to je dolazak na ovo sveto mjesto gdje su njihova imena uklesana, da žrtve nisu bile uzaludne. Da su sami, da nikoga nema – onda bi bilo bolno“, rekao je Kapović.

On je istakao da je Romanija kroz istoriju, pa tako i u ovom ratu pokazala da je majka rodoljuba, da žrtve moraju postojati, ali da poslije žrtava ne treba da bude više žrtava.

Jedan od komandira u Drugoj romanijskoj motorizovanoj brigadi Mićo Abazović rekao je Srni da danas borci i predstavnici opštine obilježavaju 26 godina od osnovanja romanijskih brigada, sjećajući se svojih saboraca i braće koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku.

„Ovo je značajan datum pogotovo što Republici Srpskoj sa raznih strana prijete veće i manje opasnosti i zbog toga je bitno da mi borci u svakom trenutku čuvamo našu Republiku, jer nama nema života bez nje“, naglasio je Abazović.

On je poručio borcima Srpske da ostanu jedinstveni na putu očuvanja Republike Srspke, bez podjela bilo koje vrste.

Pripadnici romanijskih brigada sa gostima posjetili su i Spomen-sobu na Sokocu u kojoj su izložene fotografije 650 poginulih boraca i njihovi lični predmeti.

Na Centralni spomeniku poginulim borcima u minulom ratu na Sokocu, na kome je ispisano 1.250 imena, danas su vijence položile delegacije grada Istočno Sarajevo i Regionalnog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije.

Vijence su položile i delegacije opština Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, delegacije opštinskih boračkih organizacija Pale, Han Pijesak, Višegrad, Trnovo, Udruženja Ilidžanski borac, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i SUBNOR-a opštine Sokolac.

Obilježavanju Dana Romanijskih brigada prisustvovali su i jedan od ratnih komandanata Druge romanijske motorizovane brigade Radovan Vidović, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Snježana Božić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments