Obilježen Dan romanijskih brigada

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas obilježen 21. maj, Dan romanijskih brigada, Prve pješadijske i Druge motorizovane brigade Vojske Republike Srpske i tim povodom položeni su vijenci na Centralni spomenik na kome je upisano 1.250 imena poginulih srpskih boraca.

U Crkvi Svetog proroka Ilije služen je parastos za poginule i umrle borce, a organizovana je posjeta Spomen-sobi poginulima.

Predsjednik Skupštine boračke organizacije opštine Sokolac Željko Lalić rekao je da je kroz ove dvije jedinice Vojske Republike Srpske tokom minulog rata prošlo oko 15.000 boraca i da je živote u temelje Srpske iz ovih brigada ugradilo 1.100 boraca.

On je dodao da je sa područja opštine Sokolac u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 278 pripadnika Vojske Republike Srpske, te da je bilo porodica i sa dva poginula koje zajednica nikada ne smije zaboraviti.

„To će biti ne samo naša, nego i obaveza naše djece da se uvijek sjećemo ljudi koji su stvorili Republiku Srpsku, donijeli slobodu i mir koji će biti dugotrajan uz ostvarenje ciljeva za koje smo se borili“, izjavio je Lalić novinarima.

Prema njegovim riječima, iako je 21. maj jedan od najbitnijih datuma ne samo za opštinu Sokolac nego i za širu romanijsku regiju, Boračka organizacija taj datum zbog epidemiološke situacije ove godine obilježava skromno, uz prisustvo nekoliko gostiju i članova Skupštine Opštinske boračke organizacije.

Borac prve kategorije Ilijaške brigade i otac poginulog borca Nenad Topalić rekao je da je obilježavanje Dana romanijskih brigada značajan datum, čime se njeguje kultura sjećanja i iskazuje zahvalnost onima koji su donijeli slobodu srpskom narodu nakon teških dana rata i napuštanja ognjišta i imanja.

„Uvijek prisustvujem obilježavanju značajnih datuma iz minulog rata jer je to sjećanje na mog sina i znak zahvalnosti njegovih saboraca za ono što je učinio za Srpsku“, rekao je Topalić.

Prva romanijska pješadijska brigada proistekla iz 216. Brdske brigade sa komandom na Han Pijesku i bila je angažovana na ratištima bivše Jugoslavije do izbijanja rata 1992. u BiH.

Druga romanijska motorizovana brigada osnovana je 21. maja 1992. na Sokocu i taj dan se obilježava kao Dan romanijskih brigada, koje su prošle sva ratišta u minulom otadžbinskom ratu.

Prva Romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Odrednom Nemanjića.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare