Obilježen Dan pronalazača i pokrenuta akcija prikupljanja knjiga

0
Osnovna škola Pale

U Osnovnoj školi „Pale“ danas je povodom 9. novembra – Dana pronalazača, održano predavanje o srpskim pronalazačima koji su promijenili svijet, te pokrenuta akcija prikupljanja knjiga za školsku biblioteku.

Učiteljica u ovoj školi Tatjana Jevtić rekla je da je zbog epidemiološke situacije otkazano planirano održavanje interaktivne radionice za učenike, saopšteno je iz Osnovne škole „Pale“.

„U planu je bila jedna radionica u kojoj bi učenici mogli da izvode različite oglede kao mali pronalazači, i drugu, kreativnu, u kojoj bi izrađivali razne predmete. Naš dugogošnji partner `Vorld vižn` i `Savjet mlađih` Pale pružili su nam odršku oko organizacije ove akcije“, pojasnila je Jevtićeva.

Direktor škole Aleksandar Rajić istakao je da je ujedno pokrenuta akcija prikupljanja knjiga za školsku biblioteku, te pozvao sve koji imaju literaturu za djecu školskog uzrasta da je daruju Osnovnoj školi „Pale“.

„U planu smo imali i prodajnu izložbu ukrasnih predmeta koje bi izradili učenici i čijom bismo prodajom sakupili novac za kupovinu lektira, ali to trenutno nije moguće jer je zaštita zdravlja djece trenutno prioritet“, naveo je Rajić.

Bibliotekar Vesna Ivanović naglasila je da školska biblioteka Osnovne škole „Pale“ u svom knjiškom fondu nema dovoljan broj knjiga za lektiru, odnosno, nema sve naslove otkad je promijenjen Nastavni plan i program.

Ona je dodala da je u proteklom periodu nabavljen određeni broj knjiga, ali da i dalje nedostaje nekoliko naslova.

„Učitelji i nastavnici srpskog jezika su pronalazili različite načine da premoste ovaj problem, ali svakako, najbolje rješenje bi bilo da imamo sve potrebne lektire jer svaka od njih nosi posebnu vaspitnu poruku i podjednako je važna. Takođe, neke od lektira koje imamo su stare, pohabane ili ih nema u dovoljnom broju. Neki naslovi za slobodno čitanje, kao što je `Hajduk u Beogradu`, često su traženi u biblioteci, ali nažalost imamo samo jedan primjerak ove knjige“, istakla je Ivanovićeva.

Nasiha Kapidžić Hadžić – „Rođendan u šumi“, La Fonten – „Basne“, Ahmet Hromadžić – „Patuljak vam priča“, Dušan Radović – „Kapetan DŽon Piplfoks“, DŽonatan Svift – „Guliverova putovanja“ i „Kneževa večera“ – narodna epska pjesma.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare