Obilježen Dan početka proboja Solunskog fronta

0
Obilježen Dan početka proboja Solunskog fronta

SOKOLAC – Povodom 15. septembra – Dana početka proboja Solunskog fronta, članovi sokolačkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca 1912-1918. položili su vijence na Spomenik solunskom dobrovoljcu na Sokocu na kome su upisana imena 363 dobrovoljca sa Romanije.

Predsjednik ovog udruženja Branimir Đurković rekao je Srni da su i ove, kao i svih prethodnih godina od 2008. kada je podignut spomenik, potomci srpskih dobrovoljaca obilježili Dan početka proboja Solunskog fronta u Velikom ratu.

„Na ovaj način otimamo od zaborava ulogu Srba sa druge strane Drine u odbrambenim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine i odajemo počast srpskom seljaku – ratniku koji je i prije 100 godina znao da bez zajedničke borbe nema slobode za srpski narod“, rekao je Đurković.

On je naveo da se svake godine ispred ovog spomenika okupljaju potomci dobrovoljaca sa Romanije koji su učestvovali u odbrani Srbije, preživjeli Albansku golgotu i Kajmakčalan i mnogi od njih sahranjeni na čuvenom srpskom groblju Zejtinlik u Grčkoj.

Đurković je rekao da udruženje broji skoro 400 članova, potomaka i poštovalaca djela srpskih dobrovoljaca sa šireg područja Romanije i da svake godine obilježava 15. septembar – Dan početka proboja Solunskog fronta i 11. novembar – Dan potpisivanja primirja između sila Antante i NJemačke.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare